×
Teknologi

Microsoft har bygget disk der lagrer data i DNA

Microsoft har hjulpet med at bygge den første enhed, der automatisk koder digital information til DNA og tilbage til bits igen.

Glem alt om SSD; Microsoft har netop hjulpet med at bygge en prototype på en helt ny type lagringsenhed, der gemmer data i DNA-tråde. Teknologien skal bruges som alternativ til de store, strømslugende datacentre og kan indeholde ufattelige mængder af data. Ifølge Microsoft kan al den information, der lagres i et datacenter, opbevares i noget der svarer til seks terninger, hvis dataene skrives til DNA i stedet.

Der er i flere år blevet lavet forsøg med lagring i DNA, men forsøgene er blevet udført med “håndkraft”. Det nye er, at Microsoft i samarbejde med University of Washington nu har bygget den første maskine, der kan konvertere bits til DNA og tilbage igen uden menneskelig indblanden.

Billeddokumentation fra rapporten.

Enheden, der har kostet omkring 10.000 dollars – omkring 66.000 kroner – i materialer, bruger glaskolber med kemikalier til at bygge DNA-tråde og en lille sekventeringsmaskine fra Oxford Nanopore til at læse dem igen.

Tog 21 timer at skrive “hello”

Nu er det ikke en teknologi, du skal forvente i din næste gamingcomputer – ifølge en artikel i Nature Science Reports lykkedes det alene holdet at gemme og læse et enkelt ord – “hello” – eller fem byte. Ydermere tog processen voldsomme 21 timer, fordi kemikalierne, der skriver DNA’en fungerer langsomt.

Det anses for værende en succes i prototypen, men en kommerciel DNA-disk vil skulle kunne lagre og læse data millioner gange hurtigere, hvis den skal være bevendt til noget.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.