×
Teknologi

Mildt vejr og meget regn giver lave el-priser

Siden nytår er el-priserne raslet ned i hidtil uset tempo. Det skyldes det usædvanlig vejr med høje temperaturer og meget regn.

Det er mildt i vejret og det regner meget. De to faktorer kombineret har påvirket danske el-priser, der siden nytår har taget et drastisk hop nedad.

Lige inden nytår lå markedsprisen for den fælles nordiske strømpris på 43 euro pr MWH, hvilket ikke er unormalt. Men efter en særdeles regnfuld januar og et kontinuerligt meget mildt vejr, er prisen for andet kvartal 2020 nu faldet til cirka 14 euro. Og det er ganske usædvanligt, lyder det fra afdelingsleder i trading-afdelingen i energikoncernen EWII, Jesper Damtoft:

– I Danmark er vi bundtet sammen med norden, når vi handler el. Det betyder, at de danske energi-priser – altså priserne på elektricitet – er dybt afhængige af, hvor meget vand Norge har i deres vand-reservoirer, og i øjeblikket er der utroligt meget, netop på grund af den megen regn, forklarer Jesper Damtoft.

Lige nu er det svært at forudsige, hvor markedet er på vej hen, fortæller Jesper Damtoft:

– Der har været en del sne i Norge, så nu går vi og venter på ”snesmeltningen”. For når det sker, kommer der endnu mere vand og så er det spørgsmål, om Norge overhovedet kan rumme det hele i deres allerede fyldte reservoirs, eller om de er nødt til at lukke sluserne op, og bare hælde det ud, siger Jesper Damtoft.

Faldet i de danske el-priser er ekstra markant, fordi det er sket meget hurtigt. Det er dog næppe noget den almindelige privat-forbruger vil mærke på regningen, da meget af det vi betaler for, er skatter og afgifter, mens den rene el-pris er en meget lille del af regningen. Til gengæld kan større virksomheder med stort strømforbrug glæde sig.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.