×
TeknologiTophistorie

[OPDATERET] Nu sænker regeringen elafgiften

Regeringen vil sænke elafgiften for at kompensere for de stigende energipriser. Det skal give lettelser for 650 millioner kroner.

Efter et 2022, hvor elpriserne igen og igen har sat rekorder, foreslår regeringen nu at sænke elafgiften. I alt skal der gives skattelettelser for 650 millioner kroner i 2022 og 2023. Ændringen skal træde i kraft den 1. oktober, skriver Skatteministeriet på Twitter. Altså betinget af, at det stemmes igennem.

De skriver videre, at forslaget er “en del af aftaler om kompensation til borgere for stigende energipriser”.

Til trods for at 650 millioner kroner måske lyder som et stort beløb, vil nedsættelsen ikke være voldsom for den enkelte borger.

I skrivende stund har vi en elafgift på 76,3 øre pr. kilowatt-time (95 øre inkl. moms), nedsat fra 90,3 øre den 1. juli (1,13 kr. inkl. moms). Elselskabernes interesseorganisation, Green Power Denmark, har regnet på tallene og er nået frem til, at en gennemsnitsfamilie vil få en besparelse i år på omkring 400 kroner, når man lægger alle planlagte elafgifts-lempelser sammen. Næste år vil besparelsen være på 915 kroner.

Oprindeligt var planen, at elafgiften skulle sænkes gradvist frem mod 2030, hvor den skulle ende på 62,9 øre pr. kilowatt-time.

Forslaget om sænkelse af elafgiften kommer samtidig med et forslag om at forhøje det maksimale beskæftigelsesfradrag for halvanden million danskere. Præcis hvilke danskere der er tale om, og hvor meget fradraget vil blive hævet, er der dog ikke meldt noget ud om.

I dag vil engros-elprisen toppe på 5,24 kroner mellem klokken 19.00 og 20.00.

OPDATERING: Artiklen er 29.8.2022 blevet opdateret med korrekte angivelser af elafgiften, samt konsekvenser. Oprindeligt skrev vi, at den var på 13 procent af engrosprisen på el. Men elafgiften er fast og har indtil 1.7 2022 ligget på 90,3 øre pr. kilowatt-time. Den er p.t. på 76,3 øre/kilowatt-time.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.