×
TeknologiTophistorie

Mobilnetværket fra TDC NET er igen kåret til landets bedste

Teknologisk Institut har foretaget sin årlige test af landets mobilnetværk. For 8. år i træk ender TDC NET på sejrsskamlen.

Siden 2014 har Teknologisk Institut målt og vejet de fire mobilnetværk i landet, der består af TDC, Telia, Telenor og 3.

Målingerne tester netværkene på opkald, download, upload og videostreaming. Undersøgelsen i 2023 konkluderer at TDC NET leverer det bedste netværk på tværs af kategorierne – både på landsplan og i de fem regioner.

Foruden resultaterne nedenfor, så kan rapporten konkludere at TDC NET er eneste mobilnetværk med fuldt udbygget 5G-adgang. Her har TDC NET 99 procent adgang, mens de øvrige teleselskaber endnu er noget bagefter, da de endnu udbygger deres netværk med 5G. 3 har 91,6 procent adgang til 5G-netværk, mens Telenor og Telia har 57 procent adgang.

Læs også: Norlys køber Telia i Danmark

”Hos TDC NET har vi en målsætning om at forbinde hele Danmark til gavn for alle, og undersøgelsen fra Teknologisk Institut viser netop, at vi er godt i gang med at lykkes. Vi har de seneste år knoklet for at opgradere vores over 4.000 mobilmaster, der er placeret over hele landet, med ny 5G-teknologi, og jeg er glad for at kunne konstatere, at vores investeringer i mobilnettet bærer frugt,” lyder det fra administrerende direktør for TDC NET, Michel Jumeau om resultaterne.

Rapporten fra Teknologisk Institut kan findes i sin helhed her.

Udvalgte resultater fra undersøgelsen

  • TDC NET på landsplan har 88 procent fejlfri mobilnetværksoplevelse. Telia har på landsplan 64 procent fejlfri mobilnetværksoplevelse, mens Telenor og 3 har 58 procent.
  • TDC NET har på landsplan og i de enkelte regioner hurtigere og mere fejlfri download og upload end Telenor, Telia og 3.
  • Almindelige mobiltelefonsamtaler er tæt på fejlfri. Der er ikke statistisk målbare forskelle mellem TDC NET, Telenor, Telia og 3. Forskelle i forhold til tidligere undersøgelser kan bero på statistiske tilfældigheder.
  • TDC NET har 99,7 procent fejlfri videostreaming med 5G-mobiltelefon. 3 har 99,6 procent, Telenor 98,8 procent og Telia 98,5 procent fejlfri videostreaming. En væsentlig forklaring på den lille spredning mellem teleselskaberne er, at applikationen tilpasser billedkvaliteten i forhold til den downloadhastighed, der er til rådighed – altså at kvaliteten af videostrømmen løbende tilpasses for at sikre den bedste mulige brugeroplevelse.
  • TDC NET har som eneste teleselskab et landsdækkende og fuldt udbygget 5G netværk med 99 procent adgang. De øvrige teleselskaber er i en opbygningsfase.  3 har 91,6 procent og Telenor og Telia 57 procent adgang til 5G.

Kilde: TDC NET pressemeddelelse

Definitionen af den gode mobilnetværksoplevelse

Det er TDC NET der har bestilt undersøgelsen hos Teknologisk Institut. De har i den forbindelse defineret den gode mobilnetværksoplevelse som følgende.

  • 30 sek. fejlfri mobiltelefonsamtale, hvor man kan høre modtageren, betegnes som godkendt. I tilfælde af fejl, er der foretaget genopkald og godkendt, hvis genopkaldet er lykkedes.
  • 30 MB download indenfor 15 sek. 90 sek. eller mere er sidestillet med ingen brugbar mobildatadækning.
  • 30 MB upload indenfor 30 sek. 90 sek. eller mere er sidestillet med ingen brugbar mobildatadækning.
  • 60 sek. DR TV-nyheder på app uden buffering-ventetid. I tidligere undersøgelser blev der streamet den samme YouTube video, men for at undgå evt. cache fra test til test, er der skiftet til DR TV. Buffering-ventetid på 0,1-10 sek. er kategoriseret som fejlbehæftet. Buffering-ventetid på mere end 10 sek. er sidestillet med, at videostreaming ikke er mulig.

Testen er foretaget på 691 forskellige målepunkter fordelt i hele landet. Testen er foretaget på en periode over fire uger. Ved testen i 2022 blev der testet med 10 MB datamængder under målingen, men er i år hævet for at afspejle brugernes øgede dataforbrug.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.