×
TeknologiTophistorie

TDC NET sætter gang i udfasningen af kobbernettet

Det første signal blev tændt i 1882 og nu sætter TDC NET så gang i afviklingen af kobbernettet. Arbejdet forventes færdigt i 2030.

Kobbernettet har forsynet danskerne med telefoni og siden bredbånd i 140 år. Men nu går den altså ikke længere. Nye teknologier har sat de gamle kabler til vægs og derfor påbegynder TDC NET nu udfasningen.

I 2024 tages hul på første etape, der indeholder lukningen af ti centraler fordelt rundt i Danmark. Det drejer sig om centralerne i Alsønderup, Espergærde, Ganløse, Gørløse, Hornbæk, Korup, Rågeleje, Tune, Viby og Ålsgårde. TDC NET oplyser at lukningerne sker i tæt samarbejde med de udbydere, som skal flytte kunderne over på andre teknologier. Det kan være fiber, coax eller 5G-nettet.

I alt er der 1.183 centraler, som skal lukkes inden 2030.

“Kobbernettet har tjent os alle godt i en vigtig tid for Danmark, og der er grund til at lette på hatten for en teknologi, der har været i funktion så længe. De senere år har danskerne imidlertid tilvalgt nye, lynhurtige bredbåndsløsninger og valgt kobbernettet fra. Vi står i dag i en situation, hvor det ikke længere giver mening at fastholde kobbernettet i Danmark, og derfor sætter vi nu gang i et samarbejde, der skal sikre, at vi sammen med tele- og internetudbyderne inden 2030 får de sidste slutkunder over på bedre og fremtidssikrede løsninger,” forklarer Robert Dogonowski, kommerciel direktør hos TDC NET.

Fakta om TDC NET og kobbernettet

  • Den første kobberforbindelse blev installeret af forretningsmanden C. F. Tietgen i den gamle børsbygning i København.
  • TDC NET er Danmarks største ejer af digital infrastruktur – kobber, COAX, fiber og mobil.
  • TDC NET investerer hver år omkring tre milliarder kroner i sin infrastruktur.
  • TDC NET’s direkte kunder er tele- og internetudbydere. Disse har kundeforholdene til slutkunderne.
  • Kobbernettet toppede i 2001 med 3,8 millioner abonnementer.
  • I 2023 valgte cirka 100.000 slutkunder at skifte deres kobberforbindelse ud med nye hurtigere og mere stabile løsninger. Tilbage er cirka 430.000 kunder ved begyndelsen af 2024.
  • TDC NET har i dag i alt 1.183 telefoncentraler fordelt over hele Danmark. De ti centraler, som lukker først er Alsønderup, Espergærde, Ganløse, Gørløse, Hornbæk, Korup, Rågeleje, Tune, Viby og Ålsgårde.
  • Automatisering af telefoncentralerne begyndte i 1920’erne, mens den sidste manuelle central lukkede i 1978.
  • TDC NET forventer, at kobbernettet er helt udfaset inden 2030.

Kilde: TDC

I løbet af april meldes det ud, hvilke kobbercentrale, der er de næste som skal lukkes. Det vil i næste omgang dreje sig om 28 styks.

Vil man dykke endnu mere ned i lukningen og historien om kobbernettet, så har TDC NET oprettet en webside, hvor det er muligt.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.