×
ElbilerTophistorie

Nu er den første el-ambulance på gaden herhjemme

I dag sættes Danmarks første el-ambulance i drift. Den har base hos Falcks nye station i Københavns Sydhavn.

28. februar 2023 ruller Danmarks første el-ambulance ud fra Falck-stationen i Sydhavnen. El-ambulancen skal være med til skabe værdifulde erfaringer i forhold til, hvordan man omstiller flere ambulancer til at køre på el.

Falck forventer dog først, at elektriske ambulancer indsættes i den almindelige ambulancedrift om tre-fire år.

Ambulancer, som kører på el, er en relativt uprøvet teknologi. Derfor samarbejder Falck og Region Hovedstaden om et forsøg med en el-ambulance, som skal hjælpe hovedstadens borgere på hospitalet.

El-ambulancen ligner en almindelig dansk ambulance, men den er dog en smule mindre i størrelsen. Det skyldes, at el-ambulancer er tungere end almindelige dieselambulancer. Ved at reducere størrelsen en anelse opnår el-ambulancen en højere hastighed og skal ikke oplades så ofte som en større ambulance.

– Det er en stor milepæl i vores grønne omstilling. Vores medarbejdere har leveret et svært, men fantastisk arbejde op til lanceringen af el-ambulancen, hvor der ned til mindste detalje er blevet optimeret på vægten og den tilgængelige plads, så vi har fået skabt en operationel og skalerbar el-ambulance. Vores største direkte emissioner stammer fra vores brændstofforbrug, og derfor er det afgørende, at vi fremmer udbredelsen af ambulancer på el og andre vedvarende energikilder, siger Jakob Riis, som er administrerende direktør i Falck.

Rækkevidde på 233 kilometer

Den nye ambulance er en Mercedes Benz e-Vito Tourer L3. Den har en bruttovægt på 3.500 kilo og en maksimal hastighed på 160 km/t. Bilens batteripakke er på 60 kWh, hvilket giver ambulancen en rækkevidde på 233 kilometer på en opladning. Falck oplyser, at ambulancen kan lades fra 10-80 procent på 35 minutter.

Læs også: Falck kickstarter skifte til elbiler.

– Jeg er rigtigt glad for, at Falck går foran med denne første El-ambulance i Region Hovedstaden. Vi har jo et mål om, at alle transportaktiviteter skal være fossilfri i 2050. Det vil sige transport af medarbejdere, patienter, varer og tjenesteydelser. At vi nu afprøver muligheden for eldrevne ambulancer, er endnu et skridt på vejen mod en fossilfri fremtid for transporten i Region Hovedstaden, siger Lars Gaardhøj (S), regionsrådsformand i Region Hovedstaden.

El-ambulancen bliver den første af sin slags i Danmark og vil køre ud på sin første tur 28. februar kl. 10.30 2023 fra Falcks Hovedkontor i Sydhavnen. 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.