TeknologiTophistorie

Nyt lovforslag skal kunne forbyde Huawei i dansk infrastuktur

Regeringen har fremlagt et lovforslag, der skal gøre det muligt at forbyde Huawei og andre firmaer i at bygge kritisk dansk infrastruktur.

Nu skal det vedtages ved lov, at udvalgte virksomheder kan udelukkes fra at bygge kritisk dansk infrastruktur. Baggrunden er diskussionen om den kinesiske gigant Huawei og firmaets muligheder for at lægge bagdøre ind i de vestlige 5G-netværk via netværksudstyret.

Hvis lovforslaget vedtages, vil loven give Center for Cybersikkerhed, CFCS, ret til afvise specifikke virksomheder, hvis de anses som værende en trussel for staten. En holdning som Statsminister Mette Frederiksen allerede luftede i maj måned – og som kort efter blev bekræftet af forsvarsminister Trine Bramsen:

– De nye teknologier, som vi gør brug af i vores hverdag, åbner jo også flanker for angreb, og det er derfor, det er så væsentligt, at der er et samspil på tværs af allierede lande og dem, vi deler sikkerhedspolitiske interesser med, i forhold til at beskytte det område, sagde Trine Bramsen i et interview med mediet ITwatch i juni måned.

“Center for Cybersikkerhed kan i særlige tilfælde forbyde en væsentlig erhvervsmæs- sig udbyder af offentligt tilgængelige elektroniske kommunikationsnet og -tjenester at indgå en aftale, der vedrører kritiske netkomponenter, systemer og værktøjer, herunder vareta- gelse af driften heraf, såfremt aftalen vurderes at udgøre en trussel mod statens sikkerhed,” hedder det i lovforslaget, der kan læses i sin helhed her (PDF, åbner i nyt vindue).

Den nye lov gælder ikke kun 5G-netværket eller andre telenetværk, men også anden kritisk infrastruktur såsom fibernet, kabeltv og satellit-baseret bredbånd, skriver ing.dk.

Danmark går ikke enegang på området. USA har forbud mod at benytte netværksudstyr fra Huawei. Det samme har Storbritannien, mens Tyskland og Frankrig har undgået direkte forbud, men har lagt benspænd ind i reglerne. I Sverige har efterretningstjeneste Säpo har afvist at lade Huawei og ZTE deltage i den svenske 5G-frekvensauktion. En sag, der nu tages op i domstolene i Sverige.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.