TeknologiTophistorie

Pust og se om du har corona

Finsk firma har fået godkendt en corona-lyntest, der fungerer på samme måde som en alkoholtester. Blæs og find svaret i app'en.

Det kan snart være slut med at få stukket vatpinde i svælg eller næse, når du skal have en lyntest for corona. EU har nemlig lige godkendt enheden Breathpass, der fungerer på samme måde som en alkoholtester. Blæs i enheden, hvorefter nanosensorer analyserer for corona-virus og sender svaret til en mobilapp.

Det lyder måske som hokus pokus. Men EU har givet enheden en CE-mærkning, der bør være dokumentation for, at den opfylder gældende lovgivning. CE-mærkningen betyder også, at den må sælges i hele EU.

Breathpass kommer dog næppe til salg i det lokale elektronikvarehus, for enheden er ikke udviklet til privat brug. Den skal i stedet benyttes af sundhedsprofessionelle. Finske Deep Sensing Algorithms, DSA, der står bag enheden, fortæller at den især vil være brugbar ved grænseovergange og i lufthavne. Steder, hvor der er behov for ekstra hurtigt svar.

lyntest
Breathpass fungerer som en alkoholtester.

Maskinen kan give svar inden for to minutter. Nanosensorerne analyserer den testedes udåndede luft på 45 sekunder. Herefter sendes dataene videre til skyen, hvor de analyseres yderlige af kunstig intelligens. Efter knapt to minutter sendes svaret tilbage til app’en.

DSA angiver ikke hvor stor usikkerhed der er i forbindelse med den nye lyntest, men skriver blot at “DSA BreathPass klarer sig bedre end de fleste antigentest i felten”.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.