Teknologi

Rumænere overtager overvågningen af TDC’s danske mobilnetværk

TDC rykker i næste måned kontrollen med sit telenetværk fra Frederiksberg til Rumænien. Det er et problem, siger sikkerhedsekspert.

Overvågningen af TDC’s mobilnetværk, der bruges af tre millioner danskere, rykkes den 31. august fra Frederiksberg til Rumænien. Det sker for at spare på omkostningerne og er en konsekvens af, at svenske Ericsson overtager driften af TDC’s mobilnetværk, skriver Politiken. Det betyder, at Center for Cybersikkerhed ikke længere kan stile krav om, at de personer der håndterer de følsomme dele af netværket, skal være sikkerhedsgodkendte.

“Det er i allerhøjeste grad et problem, at den myndighed, som skal føre tilsyn med teleoperatørerne, mister muligheden for at føre tilsyn, fordi TDC outsourcer til Rumænien. Det er udflytningen af det allerhelligste maskinrum, hvor millioner af danskeres data samles. Jeg er lidt rystet over, at man tør overlade noget så vigtigt til et tredjepartsland uden at kunne føre tilsyn,” siger John Foley, it-sikkerhedsekspert og tidligere analytiker i Center for Cybersikkerhed, til avisen.

TDC’s telenetværk er på lige fod med energisektoren og sundhedssektoren defineret som kritisk national infrastruktur. Det er blandt andet TDC, der håndterer alle statens mobiltelefoner. Men med udflytningen mister Center for Cybersikkerhed mulighed for at stille krav om tilsyn.

Overvågningen af netværket foregår i skrivende stund i TDC’s Network Operations Center, NOC, der ligger på Frederiksberg. Sikkerhedsgodkendelse af personalet har været påkrævet, da ansatte har muligheden for at tilgå voldsomt følsom data; for eksempel at spore, hvor Statsministerens mobiltelefon befinder sig på et givent tidspunkt.

Siden 2014 har det været sikkerhedsgodkendt personale fra Huawei, der overvåger netværket fra NOC’en, men TDC har fremover valgt at give driften af telenetværket til Ericsson.

Ericsson oplyser til Politiken, at “netværkssikkerhed er afgørende” i centeret i Bukarest, Rumænien, hvorfra der også håndteres teleoperatører fra andre lande. TDC understreger også at sikkerhed er en “topprioritet” og at man har kontinuerlig dialog med de danske myndigheder.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.