×
Teknologi

Huawei tilbyder Danmark en antispionage-aftale

Huawei tilbyder den danske regering at forpligte sig til at oplyse, hvis den kinesiske stat kræver, at Huawei spionerer mod Danmark.

Med et højst utraditionel tilbud forsøger Huaweis nye danske landechef, Jiang Lichao, at komme i dialog med de danske politikere. Huawei er nemlig klar til at underskrive en såkaldt antispionage-aftale, der indebærer, at virksomheden skal advare den danske regering, hvis den kinesiske stat på et tidspunkt kræver, at Huawei spionerer på Danmark. Jiang Lichao håber, at aftalen kan afhjælpe politikernes bekymringer omkring Huawei, skriver Politiken.

– Antispionage-aftalen vil slå fast, at Huawei aldrig vil installere bagdøre i sine produkter. Vi vil sammen med den danske stat definere sikkerheds-standarder, som gør det umuligt, siger Jiang Lichao til avisen, og fortsætter:

– Hvis Huawei en dag bliver presset af staten til at spionere, forpligter aftalen os til at oplyse det til den danske regering, som øjeblikkeligt kan annullere alle indgåede kontrakter. Hvis danske politikere har andre ønsker til aftalen, vil vi meget gerne mødes og diskutere det.

Tilbuddet er en reaktion på de seneste måneders polemik, der opstod efter at USA advarede sine allierede mod at bruge Huawei til den kommende udbygning af 5G-netværkene. En trussel der måske, måske ikke, fik danske TDC Group til at opsige sit samarbejde med kineserne og vælge svenske Ericsson som leverandør til 5G-netværket i stedet. Huawei har i de seneste måneder tilbudt lignende aftaler til regeringerne i Tyskland og England. 

Kølig modtagelse på Christiansborg

På Christiansborg får Huaweis tilbud en kølig modtagelse med den begrundelse, at den danske stat ikke blander sig i aftaler mellem private virksomheder.

– Truslen fra cyberspionage er en af de største trusler mod Danmark og danske interesser og jeg er åben for at se på tiltag, som kan bidrage til at styrke sikkerheden på området. En Huawei anti-spionage aftale ville i sagens natur skulle indgås med teleudbydere og ikke med den danske regering. Jeg ved ikke, hvor effektiv en aftale ville være i praksis, skriver forsvarsminister Trine Bramsen (S) i en mail til Politiken.

Venstres forsvarsordfører, Peter Juel Jensen, er endnu mere kritisk:

– Det er ikke den danske stat, der driver det danske televæsen, men private selskaber, som indgår kommercielle aftaler. Forslaget viser den tilgang, man har fra Huaweis side, hvor man tror, alting foregår stat til stat, siger Peter Juel Jensen.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.