×
TeknologiTophistorie

[Opdateret] Slut med dansk musik på Youtube

De danske kunstnere er for grådige, mener Google, der har planlagt at fjerne al dansk musik fra Youtube efter midnat.

Der er krig mellem Google og musikrettighedsorganisation Koda, der sikrer betaling til komponister, sangskrivere og musikforlag. Parterne ligger i forhandlinger om en ny fælles-nordisk aftale, men kan ikke blive enige. Derfor har Google nu meddelt, at de indenfor kort tid fjerner al dansk musikindhold på YouTube.

Google vil have Kode til at acceptere den samme licensmodel, som kunstnere i Tyskland, Holland og Storbritanien har accepteret, men det vil betyde at de danske kunstneres indtægter fra Youtube reduceres med 70 procent. Det kan Koda ikke acceptere – og derfor rasler Google nu med sablen og truer med helt at fjerne dansk musik fra både videotjenesten og fra Youtube Music.

– At Google nu kræver betalingen reduceret med knap 70 procent i en midlertidig aftaleforlængelse forekommer nærmest bizart, siger Kodas administrerende direktør, Gorm Arildsen.

– Google har altid haft en ”our way or the highway” strategi, men selv for Google udgør det her et lavpunkt. Google ved selvfølgelig godt, at de kan skabe enorm frustration både hos vores medlemmer ved at nægte dem adgang til YouTube, og hos de mange danskere, der dagligt bruger YouTube. YouTube håber vel ad den vej at kunne presse en aftale igennem, hvor de alene dikterer alle aftalevilkår, siger Kodas mediedirektør, Kaare Struve, i en pressemeddelelse.

Betalingsniveauet fra YouTube har, siden den første aftale blev indgået i 2013, ligget markant under den betaling, som de abonnementsbaserede tjenester har forpligtet sig på, oplyser Koda.

På den anden side af skyttegraven mener Google, at Koda er for griske. I en officiel udtalelse siger Dan Chalmers, der er direktør for Youtube Music i Europa:

“Koda beder om væsentligt mere end det, vi betaler vores andre partnere rundt om i verden, og det mener vi ikke er rimeligt over for vores andre partnere og indholdsskabere. Og uden licens er vi ikke i stand til at gøre indholdet tilgængeligt i Danmark.”

Findes de to kombattanter ikke en løsning i løbet af fredag, vil al dansk musik teoretisk forsvinde fra tjenesten i morgen lørdag, da den nuværende aftale udløber i dag. Men noget siger os, at det næppe vil nå dertil. Googles Dan Chalmers understreger da også, at han helst vil finde en løsning:

“Vores dør forbliver åben for at fortsætte dialogen og bringe musikindholdet tilbage til YouTube,” skriver han.

[OPDATERING] Allerede fredag formiddag har Google fjernet danske kunstnere fra både Youtube og Youtube Music. Forsøger man eksempelvis at afspille et nummer med DAD, mødes man med følgende skærmbillede:

YouTube
Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.