×
Teknologi

Telia er Danmarks første grønne teleselskab

Telia er først med et 100 procent grønt netværk, hvor strømforbruget i både datacentre, netværk, butikker og hovedkontor er fra vedvarende kilder.

Når vi bruger internettet, forbruger vi indirekte energi via driften af blandt andet netværk og datacentre. Særligt datacentrene kræver store mængder strøm til drift af IT-udstyr og køling af servere. Det er med til at gøre teleselskaberne til en af de store klimasyndere.

Men nu meddeler Telia, at de er klar til at tilbyde kunderne et 100 procent grønt netværk med klimaneutral datatrafik. Både teleselskabets netværk, datacentre, butikker og hovedkontor drives nu af grøn strøm.

– Vi udnytter al den grønne strøm, vi kan købe, hvilket er op til 70 procent. Og herfra køber vi grønne certifikater, som sikrer, at den resterende energi, vi forbruger, kommer fra vedvarende energikilder, siger Thomas Kjærsgaard, administrerende direktør i Telia Danmark, i en pressemeddelelse.

Ud over konverteringen til grøn energi har Telia arbejdet med at energieffektivisere driften og kølingen af selskabets datacentre – og disse tiltag er lykkedes i en sådan grad, at at selvom dataforbruget i Danmark er tredoblet siden 2015, så er Telias CO2-udslip i samme periode reduceret med 1.405 tons.

I forbindelse med corona-nedlukningen af Danmark har Telias kunder benyttet op mod 40 procent mere data – mens Telias energiforbrug i samme periode kun er steget med knap 2 procent som følge af optimeringerne.

CO2-neutral senest i 2030

Ifølge pressemeddelelsen har Telia som erklæret mål at være fuldstændigt CO2-neutrale senest i 2030. Selskabet deltager i Regeringens klimapartnerskab for IT, Service, Rådgivning og Turisme. Her undersøger branchen eksempelvis muligheden for at genanvende overskudsvarmen fra datacentrene til opvarmning af beboelse. Noget, der ifølge Telia, vil kunne sikre en decideret klimagevinst på driften af datacentrene. 

Ifølge Thomas Kjærsgaard vil intelligente løsninger, der drives af mobilnetværket gennem eksempelvis Internet of Things, IoT-teknologi, være væsentlige i klimaeffektiviseringen af samfundet.

– Vores bæredygtighedsfokus er derfor i lige så høj grad på, hvordan vi kan blive en del af løsningen og ikke blot en mindre del af problemet. Teleområdet har potentialet til at levere et positiv samlet aftryk på Danmarks klimaregnskab fremover, siger Thomas Kjærsgaard.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.