TeknologiTophistorie

Varme kabler får elpriserne til at stige

Flere elselskaber har varslet en forhøjelse af den såkaldte nettarif. Årsagen er, at de kabler, der transporterer el, bliver varme.

Elpriserne er på vej op igen efter en rolig periode efter nytår. Samtidig har flere elselskaber nu meldt ud, at de hæver den såkaldte nettarif, der er den afgift, man betaler for transport af strøm. Årsagen er varme elkabler.

Både Raduis og N1 har varslet prisstigninger, skriver B.T. De to selskaber leverer strøm til knapt 1,8 millioner danske husstande, der altså rammes af stigningerne.

Hos Radius stiger prisen på transport af strøm med otte øre per kilowattime fra den 1. april, mens den stiger med 16,8 øre i den tavle tid mellem 17-20 fra den 1. oktober. N1 satte den 1. januar nettariffen op med 1,2 øre per kWh. De har varslet endnu en stigning på yderligere 6,2 øre fra 1. april.

Nettariffen stiger fordi de kabler, man transporterer strøm gennem, bliver varme. Det er tabt energi og den skal elselskaberne erstatte. Det gør de ved at købe el og når elpriserne stiger, stiger selskabernes omkostninger også.

Danske Energi, der er interesseorganisation for de danske energiselskaber, vurderer, at alene nettariffen vil resultere i en ekstraregning på 252 kroner om året for kunder med et forbrug på 4.000 kWh om året. Altså godt 500 kroner, hvis du bruger det dobbelte.

– Det er jo et mindre beløb end de meget voldsomme prisstigninger, vi har set på elprisen. Men det kommer oveni, og derfor kan jeg da godt forstå, hvis kunderne føler, det er kedeligt, siger Lars Aagard, administrerende direktør i Dansk Energi, til B.T.

Lige før jul slog elprisen rekord med en pris på tre kroner per kilowattime. Mandag var prisen oppe over 1,8 kroner mens den i dag er på lige omkring en krone, ifølge Nordpool.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.