×
BærbareTophistorie

Anmeldelse: Apple MacBook Air 2022

MacBook Air har fået en overhaling der vil noget. Nyt design, bedre specifikationer og en ydelse der aldrig før er set i en ultrabook.

Da Steve Jobs trak den første MacBook Air ud af konvolutten (du kan se det her – omkring 50 minutter inde) var det noget nær en sensation og den nye lille computer satte virkelig gang i en revolution for de tynde ultrabærbare. Det eneste, der altid har været en smule problematisk har været ydelsen; de ultratyndt bærbare har generelt været lidt underdimensioneret på kræfterne, men det gjorde Apple noget ved da de lancerede deres M1 processor, som den tynde Air fik som den første computer overhovedet. Du kan læse min anmeldelse fra 2020 her. Det var svært ikke at være imponeret over ydelsen på Air dengang – det var måske første gang, jeg overvejede muligheden for, at jeg kunne bruge en Air som min eneste computer. I dag, hvor jeg så har haft fingrene i Air 2022 må jeg sige, at nu er jeg slet ikke i tvivl. Den nye MacBook Air er blevet bedre på alle måder, og er noget nær den ultimative ultrabærbare.

Mere lækker end nogensinde

MacBook Air i den nye version har fået nyt design – hvilket også var tiltrængt efter en del år med “wedge-designet”, hvor den forreste del af computeren var tyndere end den bagerste. Det nye design fungerer på alle måder; Air er tynd, let at have med, virker solid og ser generelt ekstremt godt ud.

På siden af maskinen sidder tre porte – to USB-C porte og en MagSafe port. Hvis du bruger MagSafe porten til at oplade computeren har du altså stadig to porte, du kan bruge. Det er alt nok til det meste arbejde på farten og har du brug mere sidder du sikkert alligevel på hjemmekontoret, og så får du brug for en dock alligevel. Nu hvor det meste nyere udstyr kommer med USB-C er det vist i øvrigt ved at være på tide at sige pænt farvel til USB-A – der er simpelthen ikke noget, du SKAL bruge USB-A til, og hvis du endelig har en favoritmus eller noget i den stil, ja så må du bruge lidt ekstra på en adapter. Men for de fleste er USB-C nu standarden, og det er ikke længere et problem.

MagSafe er tilbage på Air

MagSafe er et helt kapitel i sig selv; det er sjældent man ser en teknologi forsvinde – for så at blive genoplivet flere år senere. Men i dette tilfælde er det både brugernes ønsker og en udvikling i teknologien der gør, at Apple har kunnet lave den type opladning, de gerne ville. Der er mulighed for hurtigopladning, men det kræver en større strømforsyning. Jeg har testet maskinen med strømforsyningen fra en MacBook Pro, og her gik den fra næsten helt flad (3%) til 50% på 28 minutter – hvilket må siges at være absolut godkendt. I hverdagen er den medfølgende oplader dog helt fin med sine 35W – der i øvrigt også har to USB-C udgange, så du reelt formentlig helt kan undgå at slæbe andre strømforsyninger med på farten. Hvis du prioriterer hurtig opladning over 2 USB-C udgange, ja så kan du vælge at få en større (også fysisk) strømforsyning på 67W med i stedet – det er en “gratis” opgradering.

Nu vi taler om opladning er det jo også væsentligt at tale om batterilevetid. Heller ikke her skuffer Air. Jeg har kørt i to hele arbejdsdage med den – og jeg har ikke været sød ved den. Til sidst på dag 2 – efter et par timers spil, websurfing, tekstbehandling, lidt videoredigering og et par afsnit af en af mine favorit tv-serier, måtte jeg dog slutte maskinen til strømmen, for der havde den nået 3%. Men det var altså efter noget der ligner 13-14 timers brug. Det er helt skørt, så gode Apple er blevet til det her på deres bærbare.

Ekstrem hastighed

Hvor 2020 udgaven af MacBook Air var imponerende med sin M1 processor, så er den nye Air ikke mindre imponerende – men dog lidt mindre revolutionerende. I dagligt brug er der ikke voldsomt meget forskel på denne maskine og M1 udgaven, men hvis du er typen der redigerer meget video eller gerne vil kunne spille et spil eller to, ja så er der faktisk ganske meget at hente – for den integrerede grafik i M2 er en del bedre. Versionen jeg har fået til test er den med en 10 kernen grafikchip, hvilket betyder en betragtelig forbedring på ydelsen i forhold til M1 når opgaven involverer tungere grafiske opgaver. I praksis kan jeg spille langt de fleste spil via Rosetta 2 – Apples software der oversætter programmer fra “Intel-sprog” til Apples M-arkitektur – endda ved de højeste settings i flere tilfælde. Ved meget avancerede spil har jeg dog været nødt til at sætte opløsning eller detaljegrad ned til det næsthøjeste – men på en ultrabærbar er det stadig mere end godkendt.

Geekbench scoren er også mere end godkendt og ca. 20% højere end hvad jeg fik på M1 processoren – stort set som forventet.

Der har været nogen diskussion om, hvorvidt manglen på aktiv køling ville kunne blive et problem for MacBook Air – i modsætning til MacBook Pro 13″ som jo har netop det som (stort set) eneste styrke over Air. Men i praksis har jeg simpelthen ikke kunnet mærke nogen nedsættelse af hastigheden på noget tidspunkt. Apples processorer er så effektive, at de stort set overhovedet ikke bliver varme – og det virker som om, M2 er endnu bedre end M1 i den henseende. Selv efter timevis af spil, videoredigering og andre tunge opgaver føler jeg ikke nogen mærkbar nedgang i hastighed – faktisk bliver maskinen knapt varm…(!)

God skærm

Skærmen har også fået en overhaling i forhold til den forrige version af MacBook Air; den er nu betydeligt mere lysstærk – 500 nits i stedet for 400 – og det kan faktisk godt mærkes. Denne anmeldelse er skrevet udendørs i fuld solskin, og det er stadig muligt at se, hvad der foregår på skærmen. De 500 nits svarer til hvad MacBook Pro 14 og 16″ leverer når der er tale om SDR indhold. Der er ikke blevet plads til en XDR skærm – men det giver mening at det er forbeholdt Pro serien. I praksis ser indholdet dog glimrende ud, og selv video med høj kontrast vises ganske imponerende på de 13,6″ – hvilket i øvrigt er lidt større end den “gamle” Air.

Nye specifikationer overalt

Både design, processor og skærm har altså fået en overhaling på den nye MacBook Air. Men der er også blevet plads til et nyt webkamera med 1080p (i modsætning til de 720p på den gamle version). Det betyder faktisk en del for kvaliteten, hvilket kan være vigtigt hvis du er en af de mange, der bruger kameraet tit til webex, FaceTime eller Zoom for eksempel. Mikrofonerne er (stadig) glimrende, og der er ingen der får problemer med at høre, hvad du siger.

Højttalerne er godkendt – uden dog at være i nærheden af det, du får på de større Pro modeller; der mangler lige det sidste i bassen for at få den fyldige lyd du får med en MacBook Pro – men når det er sagt, så er det stadig utroligt imponerende lyd fra en meget lille maskine.

Flere konfigurationsmuligheder

I den forrige generation af MacBook Air var det højst muligt at opgradere de 8GB medfølgende RAM til 16GB – denne gang er det muligt at opgradere til 24GB. Det er for så vidt udmærket, men Apple tager sig ekstremt godt betalt for den luksus: 3.600 kr. Det er også blevet muligt at opgradere SSD’en til 2TB – hvilket vil koste dig svimlende 5.400 kr. Spec’er du Air helt ud koster den altså… 23.199 kr. Kan du undvære de 8 ekstra GB hukommelse og leve med 16GB får du faktisk en 14″ MacBook Pro for ca. samme pris: 22.955 kr. Er det så det værd? Du får bedre ydelse, men til gengæld er Pro’en også betydeligt større og tungere. Når Pro kommer med en M2 Pro processor bliver det straks en del sværere at vælge, hvis prisen holder sig på samme niveau. Men den tid den glæde – lige nu vil jeg tro, at de fleste vil være mere end tilfredse med ydelsen på Airs M2 Processor.

Klar til skolen

MacBook Air er – især i den nye udgave – den perfekte computer til skolebrug. Og det bedste ved den er, at køber du den inden gymnasiet eller universitet kan den snildt vare hele din uddannelse ud. Jeg vil endda våge den påstand, at denne maskine vil kunne holde i mindst 6-7 år – det har jeg set før med MacBook Air maskiner, og den nye maskine her virker både virkelig robust og du kan være sikker på, at Apple stadig opdaterer computeren – formentlig helt frem til 2030.

Du behøver ikke være studerende for at Air er den perfekte computer for dig – det er også en perfekt følgesvend hvis du er typen der generelt er meget på farten og gerne vil have en let, men kraftfuld computer.

De eneste jeg ikke vil anbefale MacBook Air til er folk, der har brug for ekstrem ydelse – for eksempel folk der redigerer 8K video eller meget komplicerede videoprojekter generelt – og så dem der virkelig gerne vil bruge deres bærbare som spilcomputer også. Og så er der selvfølgelig dem, der synes at 11.500 kr. er for dyrt for en computer. Det er naturligvis et helt legitimt argument – men jeg bliver bare nødt til at sige, at en MacBook Air holder så længe, at du formentlig vil kunne købe 3 pc’er til 5.000 kr. inden den må give op.

Jeg tror måske, du har luret den – jeg giver MacBook Air min allerstørste anbefaling. Det er en ekstremt hurtig maskine i en lækker og tynd indpakning. Skærmen er ekstremt god, den har mulighed for hurtigladning, den har to USB-C 4 porte der er ledige hvis du bruger MagSafe, højttalerne performer og webkameraet er i god kvalitet. Der er meget, meget få ting der tæller ned, og selv om prisen er høj svarer den fint til det, du får for pengene.

Apple MacBook Air 2022

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: fra 11.499 kr.

Den nye MacBook Air er formentlig den bedste ultrabærbare på markedet lige nu. Og selv om prisen er høj, er den faktisk ikke meget højere end hvad konkurrenterne kræver for tilsvarende maskiner. Den er bare lidt bedre.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.