×
BærbareTophistorie

Anmeldelse: Apple MacBook Air 2020 (M1 processor)

Apples nye MacBook Air efterlader alle andre bærbare i klassen i støvet. Selv meget dyrere bærbare kommer til kort overfor den lille computer med den vanvittige processor.

Denne anmeldelse er ikke som alle de andre, for produktet her er slet ikke som alle de andre. Den nye MacBook Air er en del af en revolution, der har potentiale til at rykke gevaldigt rundt på PC markedet – eller rettere, det bør den være.

Grunden er simpel: den nye computer fra Apple løber i rundkredse omkring alle konkurrenterne og alle de tidligere Macs – og Intel skal tage sig gevaldigt sammen, hvis de ikke vil køres fuldstændigt over. Selv om Apple nok aldrig kommer til at true Windows PC’ernes dominans vil de nye Macs betyde, at mange flere vil se på Mac som en rigtigt god pakke af ydelse og design – og prisen er pludselig ekstremt lav, når man ser på hvilken ydelse man får for pengene.

Ny processor er hemmeligheden

De seneste mange år har Apple brugt Intels processorer til deres MacBooks. Alt imens har de til stadighed udviklet på deres egne processorer i deres iPhone/iPad serier, og de processorer der sidder i de nyeste versioner af de “små” produkter er efterhånden gået hen og blevet hurtigere end den gennemsnitlige Intelprocessor. Apple har så, meget naturligt, tænkt at det kunne være en fordel at overføre deres egne designs til deres computere også, hvilket de så annoncerede på deres World Wide Developer conference tilbage i juni – og hvilket er blevet virkelighed med lanceringen af den nye MacBook Pro 13″, den nye Mac Mini og så den computer det skal handle om nu, den nye MacBook Air.

Designet snyder

Udenpå ligner MacBook Air “sig selv” fra forrige generation. Det gør ikke så meget, for det er en rigtigt fin maskine. Jeg kunne virkelig godt ønske mig, at Apple havde arbejdet lidt med at få den til at skille sig lidt ud – den kunne for eksempel godt have været lidt tyndere (det kommer jeg tilbage til) og skærmen måtte også gerne være vokset en lille smule, ligesom FaceTime kameraet er stadig ikke imponerende, omend det er blevet en smule bedre. Bevares, det er ikke dealbreakers på nogen måde – men der er stadig plads til forbedring.

Det er umuligt at se forskel på den “gamle” Air og den nye med M1 processor. Indtil du begynder at bruge den, i hvert fald.

Skærmen fra sidst

Skærmen er der, ligesom designet, ikke pillet meget ved i den nye udgave af MacBook Air; men det gør nu heller ikke så meget, for den er ganske udmærket. Opløsningen på 2560 x 1600 er bedre end hvad de fleste konkurrenter kan byde på, og selv om lysstyrken på ca. 400 nits er lavere end et par af konkurrenterne, så er der stadig lys nok til at du kan se, hvad der foregår i et relativt lyst rum. Forvent dog ikke at tage computeren med til poolen i højt solskin.

Farvegengivelsen er blevet en smule bedre, for den nye Air har fået understøttelse af P3, hvilket du normalt kun ville finde i de dyrere MacBooks. Det er fint og arbejder du med foto vil det gøre, at den lille bærbare vil være et endnu bedre valg hvis du er på farten meget.

Ydelse der skiller de andre ad

Jeg må indrømme blankt, at jeg ikke var helt sikker på alt Apples hype da de præsenterede deres nye M1 processor. Det lød simpelthen for godt til at være sandt, at den skulle være BÅDE meget hurtigere, OG blive mindre varm OG have bedre batterilevetid. Selv om de tre ting hænger uløseligt sammen lød det bare helt vildt, da de lovede at deres nye processor, som de altså har døbt M1, skulle levere alt det – og mere til.

Nu, hvor jeg så har testet den nye MacBook Air må jeg bare sige… At Apple nok underdrev en smule.
Ligegyldigt hvad jeg kaster efter den lille maskine, så æder den det råt. Om det er et spil (et avanceret 3D spil, altså) eller 4K materiale i den højeste kvalitet, så er den fuldstændigt ligeglad. Den gør det bare.

Jeg har naturligvis lavet en Geekbench måling på den lille computer, og den er… Ja, det er faktisk svært at finde ord for, hvor meget mit nørd-hjerte banker, for der er virkelig smæk på. En Geekbench 5 score på 1725 i single-core og 7460 i multicore er… Vanvittigt.

Til sammenligning kan vi kigge på, hvad MacBook Pro 16″ med en core i9 processor fra Intel – som koster 24.999! – yder:

Forskellen på de to maskiner er slående. En MacBook Air koster altså fra 8.699 kr. Og det er den, jeg har testet.

Ser vi på en lidt mere “lige” sammenligning – i hvert fald på papiret – så kan vi kigge på den seneste udgave af MacBook Pro 13″. Den testede jeg tilbage i maj, og her var Geekbench scoren 1021 i single core og 3625 i multi-core. Igen en helt vanvittig forskel.

Men en ting er benchmarks, noget andet er virkeligheden. Og her bliver det nærmest endnu vildere. Jeg har kørt spil som den forrige generation med Intel processor nærmest ikke kunne starte – de kører totalt flydende. Faktisk mere flydende end på MacBook Pro 16″, som på papiret stadig burde være noget stærkere på 3D. Men den integrerede grafik i M1 processoren gør, at MacBook Air simpelthen bare leverer en mere flydende oplevelse. Og husk på, at ingen af de spil, jeg har spillet rent faktisk er skrevet til den nye platform. Forskellen vil altså med andre ord blive endnu større når programmerne dukker op i en “native” version. MacBook Air er altså pludselig blevet en ganske habil gamingcomputer, ligesom jeg har klippet 4K video fuldstændigt flydende… Og – nu bliver det skørt – MacBook Air klarer fire samtidige streams på en tidslinie i Final Cut Pro. Den skal ikke rendere noget som helst, det hele virker bare realtime. Jeg er blæst væk.

Når man trykker på et ikon på et program, der ikke er startet, starter det bare. Med det samme. Altså fuldstændigt umiddelbart. Det er som at køre MacOS apps på en iPad.

USB 4

I højre side af Air sidder de to eneste porte på maskinen. Det er i sig selv lidt irriterende, for jeg ville virkelig ønske at de i stedet sad på hver sin side så man kunne oplade uden at skulle tænke over, hvilken side man skulle sætte stikket i.

Til gengæld er formatet opgraderet, og MaacBook Air er nu den eneste MacBook, der kan prale af at have den nye USB 4 standard ombord. Er det så noget, der reelt betyder noget, spørger du nok? Både ja og nej. For rigtigt mange brugere vil det ikke ændre det store, for hvis det eneste, du alligevel nogensinde slutter til den lille Air er en gammel ekstern harddisk og en mus er det jo reelt ligemeget. Men hvis du har brug for hardcore ydelse, ja så er der nok at tage af med to USB 4 porte.

I den anden side af computeren sidder et 3,5mm jack stik til dem der stadig gerne vil bruge hovedtelefoner med ledning. Jeg ville nok gerne bytte det ud med eksempelvis et HDMI stik – som på flere af konkurrenternes ultra bærbare – men det må altså vente lidt endnu.

MacBook Air porte
Kun to porte, og begge i samme side. Til gengæld er det US 4/Thunderbolt 3 porte, så der er fart på.

iPad og iPhone apps

Og nu vi taler om det, så KAN man jo faktisk fint køre iPad apps på den nye platform. Jeg har prøvet en hel bunke forskellige apps, og alle virker fint – omend der er enkelte steder hvor man tydeligt mærker, at programmet ikke er designet til at blive brugt med en mus/tastatur, men med fingrene. Men det er ret fedt, at eksempelvis YouSee appen nu kan køre “native” – det fungerer simpelthen bedre end et browservindue.

Når det kommer til “rene” iPhone apps, så er det en lidt mere speget affære, for her bliver tingene lidt små og rodede. Ikke desto mindre har jeg med held navigeret rundt i apps som The Fork og andre “mad-apps”, som ellers er lidt tunge at danse med i deres webinterfaces.

Med andre ord; der findes apps der virkelig giver et grundigt plus til platformen, og apps der er mere… Meh. Men alt i alt er det i hvert fald en god mulighed at have.

De bærbare computeres svar på Duracell kaninen

Jeg fik min testudgave af MacBook Air leveret om mformiddagen. Da jeg havde startet den op og installeret alt viste det sig, at den havde ca. 70% tilbage på batteriet. Jeg fortsatte med at arbejde på den, synkronierede, installerede apps, redigerede lidt video (i 4K). Så spillede jeg lidt af mit favoritspil Xcom 2, lukkede computeren sidst på eftermiddagen og åbnede den igen dagen efter om morgenen. Jeg arbejdede på den hele dagen, og kl. 16 kom jeg til at kigge op i hjørnet af skærmen. Nu var batteriindikatoren på… 28%. Det vil sige, at jeg har brugt computeren aktivt i noget der ligner 11 timer, og havde mistet 42%.

De næste par dage har givet den ene overraskelse efter den anden. Reelt set er min oplevelse, at jeg når det dobbelte af den forrige generation af MacBook Air ved normalt brug. Jeg har ikke haft en eneste computer i hånden – nogensinde – der kunne nå dette niveau når det kommer til batterilevetid.

Jeg har anmeldt computere i mange år efterhånden og har arbejdet med rigtigt mange. Jeg har ikke set så stort et spring i batterilevetid nogensinde. M1 beviser, også på batterilevetiden, at den er lysår foran Intelprocessorer.

En gamechanger

Som du måske kan forstå på denne anmeldelse, er jeg meget, meget glad for den nye MacBook Air. Jeg har simpelthen aldrig set et produkt bare sparke konkurrencen hen ad jorden på den måde. Selv væsentligt dyrere computere vil føles decideret sløve når de bliver holdt op imod en maskine med Apples nye processor.

Men ville jeg så købe den nye Air? Hvis jeg stod lige nu og havde brug for en let computer med masser af kræfter, så ja – absolut.

Når det er sagt er MacBook Air, MacBook Pro og Mac Mini i de nye versioner reelt måske det, man kan kalde ny vin på gamle flasker. Med den nye arkitektur vil Apple kunne bygge fuldstændigt revolutionerende maskiner i fremtiden. Designet kan forbedres på et utal af måder fordi man ikke længere behøver meget af det, der gjorde de gamle modeller tunge og tykke. Jeg tror, vi kommer til at se en ny version af Apples MacBook Pro 16″ i første halvdel af næste år – og jeg forudsiger, at det bliver en fuldstændigt vanvittig computer. En redesignet Air hvor man virkelig udnytter de fordele M1 giver vil også være en helt ekstremt spændende maskine, og den håber jeg også vi ser i løbet af næste år.

Indtil de maskiner (måske) kommer, er MacBook Air med M1 processoren den eneste bærbare (udover måske Pro) jeg vil anbefale til nye Mac brugere – eller gamle, der skal have ny. Og hvis du har overvejet at droppe Windows for en Mac har du her en undskyldning der er til at tage og føle på. MacBook Air med M1 er en gamechanger.

Du kan læse mere om MacBook Air med M1 processor hos Apple her.

Apple MacBook Air M1 2020

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: fra 8.699 kr.

Apples nye MacBook Air efterlader alle andre bærbare i klassen i støvet. Selv meget dyrere bærbare kommer til kort overfor den lille computer med den vanvittige processor.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.