×
Bluetooth-højttalereTophistorie

Anmeldelse: B&O Beosound A1 2nd Generation

Alexa er indenfor i varmen sammen med større batteri. Google Assistant og Siri er til gengæld væk. Men Beosound A1 kan stadig spille røven ud af bukserne …

Bang & Olufsen trænger til en gedigen succes, så man kan ikke fortænke Struer-drengene i at hive det fire år gamle storhit Beosound A1 ud af stalden og give den en omgang mere i manegen. A1’eren er det bedst sælgende B&O-produkt nogensinde – og med god grund. Sjældent har en så lille højttaleret leveret så stor og fremragende lyd.

Igennem de sidste par dage har jeg haft fornøjelsen af at lege med Beosound A1 2nd Generation, som den hedder nu, hvor B&O Play er absorberet af moderfirmaet. Den største nyhed er, at ‘burgeren’ nu understøtter stemmeassistenten Alexa – i øvrigt som den første Bluetooth-højttaler på markedet – men der sket masser af andre forbedringer på både batterilevetid og lyd. Og så er den blevet vandtæt. Siger de da. Til gengæld har B&O valgt at fjerne både Google Assistant og Siri – og det 3,5 mm jackstik, der gjorde det muligt at tilslutte ikke-trådløse enheder.

Tidløst design

Man skal kigge godt efter for at få øje på ændringerne i designet, men de er der. Personligt er jeg glad for at B&O har været tro mod originalen – efter min mening er A1’eren et af de mere vellykkede Bang & Olufsen designs; og det siger ikke så lidt. Ikke alene er den tidløs og smuk – den ser stadig brandgodt ud med fire år på bagen – den forener også form og funktion, idet den udnytter underlaget til at forstærke bassen og dermed forbedre lyden væsentligt i forhold til konkurrenterne.

De steder, hvor der er pillet ved designet, er det en forbedring; LED-lyset er blevet nemmere at se og knapperne er flyttet, så de flankerer læderstroppen. Det er mere intuitivt og gør det nemmere at finde knapperne uden at skulle dreje højttaleren. Apropos læderstroppen, så er det runde metallogo fra den første Beoplay A1-generation udskiftet med et aflangt ditto, hvor der er plads til hele Bang & Olufsen-navnet. Og så er højttaleren i øvrigt blevet 0,85 millimeter lavere og 7 procent lettere, oplyses det.

Den store lyd har overlevet

Der er også pillet ved indmaden. B&O oplyser, at de har opdateret både bas- og diskantenhederne – og så kan Android-brugere glæde sig over, at Beosound A1 nu understøtter AptX-protokollen, der på papiret giver bedre lyd. Højttaleren drives stadig af 2 x 30W forstærkere og den lyder præcis lige så overraskende kraftfuld som forgængere. 

Som udgangspunkt leverer højttaleren et meget fint afbalanceret lydbillede, hvor bassen er massivt til stede uden at dominere. Vokalerne går rent igennem og der er, så vidt jeg kan bedømme, blevet skåret en smule af diskanten, i forhold til etteren, hvilket kun klæder lydbilledet. Som dt er typisk i denne type produkter er det primært mellemtonerne, der lider, men selv her følger A1’eren rigtig godt med.

Har man personlige præferencer, er der nemt at ændre lyden via den grafiske equalizer i den medfølgende app. Jeg har eksempelvis en tendens til at vride lyden over mod ’Energisk’-indstillingen, der skruer lidt op for både både bas og diskant.

Jeg har hørt højttalere i denne størrelse, der kan levere volumen i samme mængde – men ikke nogen, der leverer det i en kvalitet som Beosound A1. Det er og bliver simpelthen den mest velspillende Bluetooth-højttaler i denne størrelse.

Alexa er flyttet ind …

En af de store nyheder er som sagt Alexa. Det er første gang Amazons digitale assistent er blevet integreret fuldt ud i en Bluetooth-højttaler. Ifølge pressematerialet gør Alexa det nemt at “få adgang til musik, få kontakt til en elsket, prøve en ny opskrift eller spille et spil med familien”. Men det er en “udvekslingsstudent” B&O har ladet flytte ind, for Alexa hverken forsårt eller taler danske endnu.

Til gengæld har B&O allerede opsagt de tidligere lejere, nemlig Siri og Google Assistant, der kunne nås via telefonen på den første udgave af A1. Det er ikke muligt i den nye. Byttehandlen er, at man nu kan aktivere assistenten med stemmen uden at hive telefonen op af lommen. Om det er en god byttehandel vil jeg ikke gøre mig til dommer over, men nogle vil nok føle sig generet af at skulle tale engelsk til højttaleren.

Når det er sagt, så er det mit indtryk, at det fungerer upåklageligt. Alexa kan kontaktes via en ny trio af mikrofoner der via Far Field-teknologi opfanger kommandoer fem meter fra højttaleren – og hun fanger den hver gang. Eneste aber dabei er, at der går et par sekunder før hun reagerer – lige præcis så længe, at man kan komme i tvivl, om hun nu også har hørt kommandoen.

De nye mikrofoner gør i øvrigt også underværker, hvis man bruger A1’eren som mødetelefon, hvor lydkvaliteten i “den anden ende” er blevet væsentligt bedre end i etteren.

48 timers løjer

Den anden store nyhed er batterilevetiden, der er blevet forbedret temmelig markant i forhold til etteren; den er simpelthen blevet fordoblet. Op til 48 timer kan den lille krabat spille, hvis de gøres ved en moderat volumen på 55 dB. Etteren gik død efter 24 timer.

Nu skal det lige tilføjes, at B&O selv angiver en “typisk volumen” til 70dB, hvilket nedsætter levetiden til 18 timer. Men sandheden skal nok findes et sted imellem. Jeg havde kun Beosound A1 til test i to dage og jeg nåede ganske enkelt ikke at “slide den ned” – efter at have have kørt rimelig frejdigt på skrivebordet i de to dage er batteriet stadigt på 55 procent – og det synes jeg mildest talt er imponerende.

Vandtæt? Narh …

Bang & Olufsen fremhæver også i pressematerialet at Beosound A1 Gen 2 er blevet vandtæt. Den har fået en IP67-certificering, hvilket betyder, at den burde kunne droppes under 1 meter vand i op til en halv time uden at tage skade af det. “Fully waterproof up to 1m deep” hedder det i pressemeddelelsen – og det skulle naturligvis efterprøves, så jeg gav højttaleren en dukkert i det reneste postevand. Video følger herunder – husk lyd …

Ja. Hvad siger man til det? Den lyder en smule anderledes efter den har været i vandet  – og jeg må være ærlig og sige, at jeg allerede bryggede på en undskyldning til B&O’s venlige pr-mand.

Efter en halv time i solen begyndte den gode lyd heldigvis at vende tilbage. Men vandtæt … måske var det bare mit eksemplar? Selv om den garanteret overlever en regnskylle, vil jeg på baggrund af egne erfaringer ikke råde dig til at tage den med i badekarret … nu har jeg gjort det, så du ikke behøver!

iNPUT mener …

Beosound A1 2nd Generation er blevet forbedret på næsten alle tænkelige måneder siden den første udgave. I hvert fald, hvis man er tilfreds med Alexa. Som sagt vil det manglende danske sprog måske skræmme nogen. Det i forvejen superlækre design er blevet trimmet, den pragtfulde store lyd er bibeholdt og batterilevetiden er blevet markant bedre. 

Men. Der er altså også gået fire år siden vi lod os bjergtage af den første udgave – og ret skal være ret: Konkurrenterne er halet ind på A1’eren. Selv om B&O’s lille burger stadig leverer den bedste lyd i størrelsen, så er den 700 kroner billigere JBL Link Portable, der både har wifi og Bluetooth, kan oplades på en dock og i øvrigt har indbygget Google Assistant en meget værdig konkurrent.

Det skal dog ikke ændre på, at Beosound A1 2nd Generation får en anbefaling herfra. Det er en pragtfuld lille højttaler, der viser hvad B&O kan, når de er bedst, nemlig forene lækre materialer, smukt design og god lyd i en samlet pakke. I dette tilfælde endda til en anstændig pris.

En afsluttende bemærkning omkring “vandskaden”; efter at have tørret natten over lyder A1 igen som den bør – og den lader ikke til at have taget skade af badet. Det ændrer dog ikke på, at jeg synes den IP67-certificering er … ulden.

[OPDATERET] Jeg har modtaget var fra B&O’s teknikere omkring IP67-certificeringen, der har set videoen ovenfor. De skriver:

“Ifølge B&Os teknikkere er det helt normalt, at højttaleren skal tørre igennem, inden den lyder normalt igen. Det er, som du selv var inde på, membranerne, der bliver våde. Men det er ikke noget, produktet tager skade af. Det er fuldt IP67-certificeret i forhold til at være støv- og vandtæt i det omfang certificeringen kræver”.

B&O Beosound A1 FAQ

Hvad er prisen på Beosound A1?

Den nye Beosound A1 Gen 2 koster nøjagtigt det samme som den første udgave fra 2016, nemlig 2.000 kroner.

Hvordan oplades Beosound A1?

Højttaleren er udrustet med et USB-C-stik til opladning. Der medfølger USB-A til USB-C kabel i pakken, men ikke oplader.

Kan Beosound A1 spille i stereo?

Nej, det er en mono-højttaler. Men to Beosound A1 kan kobles sammen i app’en, så de kan spille i stereo sammen.

Er Beosound A1 vandtæt?

Ja … og nej. Se videoen i artiklen … 😮

Bang & Olufsen Beosound A1

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

2.000 kr.

Beosound A1 2nd Generation viser hvad B&O kan, når de er bedst, nemlig forene lækre materialer, smukt design og god lyd i en samlet pakke.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.