Routere

Anmeldelse: Google Nest Wifi

Da Google for et par år siden lancerede deres mesh wifi var det lidt en åbenbaring. Der havde godt nok været lavet en del mesh wifi før, men Googles var væsentlig lettere at bruge og sætte op, og gav en rigtigt god dækning. Nu har Google så bygget på successen og er kommet med deres næste version: Google Nest Wifi. Nest-navnet er blevet sat på stort set alle Googles nye produkter, eksempelvis Nest Hub. Og der er blevet plads til en del forbedringer i det nye mesh wifi – og et enkelt valg, der er lidt underligt.

Mere afrundet design

Det nye design er mere afrundet end de gamle mesh enheder, der alle var ret skarpt skåret. Den nye version er væsentlig højere og lidt mere “chubby” at se på, men det er ikke noget, der som sådan er grimt.

Artiklen fortsætter efter annoncen


De lidt blødere former gør, at flere måske vil have Google Nest Wifi stående fremme rundt omkring, og det giver også rigtigt god mening, for det forbedrer dækningen ganske betragteligt, at enhederne står fremme på bordet eller i reolen, frem for at være gemt BAG reolen.

I Danmark har vi desværre kun fået den hvide udgave af mesh wifi, hvilket undrer mig en del, for hvis der er et sted hvor man går op i, hvordan tingene ser ud i hjemmet er det formentlig her i Danmark. Men Google har altså valgt at hverken pastelblå eller pastellyserød er godt til danskerne, så vi må leve med den hvide.

I Danmark får vi desværre kun den hvide. De to andre farver kan dog dukke op senere.

Det går nok endda, og det er afgjort en pæn router, der også sagtens kan stå fremme på bordet eller i reolen – hvilket giver rigtigt god mening, for det gør virkelig dækningen meget bedre end hvis den bliver gemt bag sofaen eller i et skab. I mit eget setup står selve routeren godt nok i et skab, men det medfølgende accespoint står fremme på bordet.

Mangler stik!

Et problem, der er væsentlig større end farverne på mesh-enheder: I dag er rigtigt mange enheder i det smarte hjem forbundet med såkaldte hubs – altså små enheder, der styrer alt fra lys til gardiner eller for den sags skyld vandmåleren i haven. Og alle de hubs skal forbindes via en netværksledning. Men for at det kan ske, skal der jo være en indgang på routeren. På de “gamle” Google wifi enheder var der to ind- og udgange på hver enhed, og alle enhederne var i øvrigt ens, så det betød ikke noget, hvilken man satte til modemmet og dermed fik “porten” ind i hjemmet. De andre enheder havde så to stik, der begge kunne bruges til hubs – og hvis man havde tre enheder var man godt stillet med fem ethernet indgange.

Artiklen fortsætter efter annoncen


Der mangler i den grad indgange på Google Nest Wifi routeren…

I den nye version er der et enkelt på hovedenheden og nul på mesh-enhederne. Altså er man tvunget til en løsning, der involverer en switch, hvilket i sig selv ikke er en kæmpe ting – men hvis man i forvejen er lidt teknologisk udfordret og har valgt Google wifi af samme grund, ja så er det jo et problem, at løsningen pludselig bliver mere kompliceret. Og så skal man også tillægge de par hundrede kroner, en switch koster til den i forvejen lidt hampre pris på Google Mesh Wifi. Det er langt fra optimalt.

Virkelig let opsætning

At sætte et hjemmenetværk op har vist aldrig været lettere. I modsætning til forrige version af Google wifi bruger den nye Google Home appen. (Den forrige havde sin egen app.) Du går ind i appen, og der vil formentlig allerede være “tilføj nye enheder” i toppen af oversigten. Når du trykker her, vil du få mulighed for at installere routeren.

Installationen foregår via en skridt-for-skridt guide, der tager ca. 10 minutter. De fleste af de minutter skal bruges på at vente på, at henholdsvis router og dit modem skal genstartes – og så at taste netværkets navn og kode ind. Det kan faktisk ikke gøres meget lettere end det.

Indbygget Google Assistant

Google vil rigtigt, rigtigt gerne have deres assistent proppet ind i stort set alt – og et access point er absolut ikke det værste sted at tilføje muligheden for at tale med Googles Assistant. Det sparer dig potentielt fra at have en ekstra Google Mini et eller flere steder i hjemmet.

Højttalerdelen af Nest Wifi er i øvrigt udmærket – selvfølgelig uden at være prangende. Den lyder faktisk rigtigt meget som en Nest wifi Mini (læs vores anmeldelse her), og det er ikke så skidt endda, og til eksempelvis radio i et lille rum, lyder det fint. Samtidig kan Google altså “høre” en ganske langt væk – i min test har hun ingen problemer med at lytte på tværs af rum, hvis døren ikke er lukket.

Hvis du ikke vil have Google med på en lytter slår du Assistant fra på bagsiden af enheden.

Skulle du have brug for det, eller bryder du dig bare ikke om Google Assistant, kan du selvfølgelig slukke for hende på en hardwareknap bag på enheden.

Udmærket hastighed og stabilitet

I brug er hastigheden generelt aldeles udmærket. I hvert fald i mit setup, som er en lejlighed på Vesterbro, hvor væggene formentlig mere består af siv end af beton. Til gengæld står routeren i et skab og det accespoint jeg er koblet på står inde i en reol med stoflåger i rummet ved siden af.. Der er med andre ord ikke langt imellem de to accespoints, men til gengæld er der en del andre forhindringer, signalet skal igennem, og jeg tror faktisk, det er nogenlunde repræsentativt for et setup i en treværelses lejlighed.

Jeg får ca. 800 Mbit/s hvilket må siges at være aldeles fornuftigt for Wifi 5. Ligemeget hvor jeg bevæger mig hen i lejligheden får jeg faktisk let over 500 Mbit/s, selv ude på tagterrassen, som trods alt ligger et stykke fra accespointet. Det er ganske imponerende, og kan konkurrere med meget dyrere og på papiret mere avancerede wifi 6 enheder.

Har du i forvejen det “gamle” Google Wifi kan du faktisk godt bruge det sammen med det nye system. Jeg anbefaler så, at du sætter den nye router som hovedrouter ved modemmet og bruger de gamle enheder som accespoints efterfølgende.

Hvor er wifi 6?

Og så kom vi til det: Google Nest Wifi har ikke wifi 6. I et interview med Venturebeat har Chris Chan, Google Nest Product Manager, sagt at det ville blive for dyrt at bruge wifi 6 – og derved ville produkterne blive for dyre. Desuden mener han ikke, at der ville være hastighedsforbedringer, ligesom mængden af enheder der understøtter wifi 6 er relativt begrænset. Det har jeg mere end svært ved at forstå. De fleste – og især de brugere, Google wifi henvender sig til – køber absolut ikke wifi hvert eller hvert andet år, tværtimod. I løbet af det næste år vil stort set alle nye enheder komme med wifi 6 indbygget, og især smarthome produkter vil nyde godt af de forbedrede egenskaber i wifi 6, så som bedre og mere stabile forbindelser for mange enheder, hurtigere overførsel og bedre strømbesparelse. Hvis du køber Google Nest Wifi kommer du til at mangle alt det. Og det er virkelig en skam.

Hvem skal købe?

Google Wifi er ikke for alle. Hvis du er typen der har et simpelt netværk med få smarthome enheder, og begrænset behov for at ændre indstillinger, ja så er Google Nest Wifi ikke et dårligt bud. Har du derimod et avanceret setup med masser af smarthome produkter, er det straks en mere speget affære, for godt nok får du med Nest Wifi et godt og stabilt netværk, men du skal regne med at slå knuder på dig selv for at få det hele sat op, og det er ikke så håndterbart som mere avancerede routere, ligesom du skal forvente at du skal sætte en switch op, hvilket ikke er helt optimalt.

Når det er sagt får du altså et wifi system, der spiller godt sammen med Google Home, og opsætning og styring af systemet er ekstremt let at gå til. Jeg har heller ikke prøvet en så stabil forbindelse – der dog ikke er den allerhurtigste, og mangel på wifi 6 kan godt være en dealbreaker for nogen. I hvert fald synes jeg personligt, det er en fuldstændigt ubrugelig disponering fra Googles side, når man tænker på, hvor meget de netop går op i smarthome produkter.

Google Nest Wifi er pænt, har en stabil forbindelse, god hastighed og indbygget assistant. Men det er ikke helt nok til at få en topkarakter, når der samtidig er så mange små mangler. Åh ja, og så var der det med wifi 6.

Google Nest Wifi

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 2.132 kr.

Google Nest Wifi er bedre end sin forgænger på mange områder - men der er også ganske store svagheder, og den mangler især Wifi 6.

Back to top button