Mobil og tabletsTophistorie

Anmeldelse: iPad Pro 2021

iPad Pro bliver mere og mere Pro - og den nye version er noget nær den ultimative tablet

Apples serie af iPads har, næsten helt fra starten, baseret sig på deres egen A-serie processorer, som de selv har udviklet og som stadig dukker op i iPhones hvert år. Men med iPad Pro 2021 er der sket en ganske interessant forskydning – den nye iPad bruger nemlig en ny processor som den ikke deler med iPhone, men derimod med firmaet Mac serie – som for eksempel den nye iMac. Men hvad får du reelt ud af det? Vi har testet den nye iPad Pro 2021.

Samme design som sidst

Set på overfladen ligner iPad Pro 2021 forgængeren fra sidste år; den fåes i to versioner, en 11″ og en 12,9″ og kommer i to farver; sølv og Space Grey. De er stadig helt flade med undtagelse af, at kameraet stikker en smule ud på bagsiden, og designet er holdt i den lidt “hårde” stil, Apple er ved at implementere på tværs af alle deres produkter, med skarpe kanter på siden og afrundede hjørner. Generelt er jeg godt tilfreds med designet, om end selve tabletten er ganske tung, især den 12,9″ udgave jeg har fået til test.

Ydelse der slår alle tablets

Hvis man sammenligner iPad Pro i den nye version med… Ja, nærmest alt andet på markedet, både tablets og pc’er, så er det regulært vanvittigt, hvilken ydelse iPad kan levere. Selv de mest krævende opgaver flår den fuldstændigt i smadder, og kombinationen af det relativt lette iOS og de vanvittigt mange hestekræfter fra M1 processoren – der jo indtil nu kun har drevet Macs – gør at man på intet tidspunkt og i ingen situation føler at noget som helst kommer i vejen for iPad Pro 2021. Men – og det er virkelig et men, jeg bliver nødt til at have med – det samme kunne man faktisk sige om ydelsen på den forrige iPad Pro med sin A12z processor. Der findes naturligvis eksempler på, hvordan M1 processoren og den nye iPad leverer en endnu bedre ydelse – men du skal altså have nogle meget specifikke apps for at det nogensinde bliver et problem.

Processoren i iPad Pro er som sagt den samme som i iMac og MacBook Pro – vel at mærke de dyreste udgaver med 8 kerner til processor og en grafikchip med yderligere 8 kerner. Min Geekbench måling ser sådan ud:

Men hvorfor så investere i iPad Pro 2021 overhovedet, hvis ydelsen godt nok er bedre, men i praksis ikke meget bevendt fordi ikke ret mange apps kan bruge de mange kræfter? Svaret er klart; fremtiden! iOS bliver større og mere avanceret og nye funktioner kræver flere kræfter. Sådan har det altid været. Så med en M1 processor i maven er iPad Pro i 2021-udgaven også klar på alle de opgaver du endnu ikke ved, at du en dag kommer til at smide efter den og alle de avancerede apps du (måske) kommer til at bruge. Men har du ikke brug for alle de kræfter kan du sikkert sagtens bruge den iPad du allerede har alligevel – og så ville Pro alligevel ikke være noget for dig. I hvert fald kan jeg konkludere, at eftersom Apple tager samme pris for den nye Pro, så vil du nu bare få en meget bedre og hurtigere maskine for de samme penge som du skulle give for forrige generation.

Ny skærm lyser voldsomt op

Den nye skærm på iPad Pro i 12,9″ udgaven er en såkaldt Mini-LED skærm. I praksis betyder det, at sortniveauet opleves som meget tæt på det, vi efterhånden har vænnet os til på de fleste mobiltelefoner. Godt nok er OLED skærmene stadig en lille smule bedre, men kontrasten på iPad Pro er nu oppe på 1.000.000 til 1. Det kan gøres fordi der er over 10.000 mini-LED’er gemt i skærmen i 2500 zoner. Hvis man ved lidt om skærme taler disse tal for sig selv. Hvis man ikke ved noget om skærme kan jeg afsløre, at det er ganske imponerende – og at billedet på iPad Pro er voldsomt godt under stort set alle forhold. Ude i solskin når skærmen op til 1600 nits – hvilket også betyder at man kan se stort set alt hvad der foregår, selv om man måtte være heldig nok til at have fundet sig en halv time med solskin. Der er selvfølgelig også HDR (Både Dolby Vision, HLG og HDR10, for de interesserede), og jeg har kastet mig over et par Netflix film og serier – det ser virkelig, virkelig godt ud…

Top forbindelser

Versionen jeg har fået til test har – naturligvis – indbygget 5G, og understøtter i øvrigt e-sim, så du behøver ikke ned til teleselskabet hvis du skal have data på din iPad. I mine tests når jeg lidt over 250 Mbps, hvilket må siges at være godkendt og nok til at lave stort set alt på farten. Det skal siges at jeg bor på Vesterbrogade midt i København, så det er et taknemmeligt sted at teste hastighed.

Der er også blevet plads til wifi 6, og den nyeste udgave af bluetooth, 5.0. Derudover er der som noget nyt også den lynhurtige Thunderbolt/USB4 forbindelse, så du kan virkelig få flyttet noget data fra iPad. Jeg har kopieret med op over 30GB i sekundet, og den teoretiske grænse er omkring 40GB. Derudover kan du også sætte en 6K skærm til din iPad, skulle du have brug for det. Hvis du kobler iPad på kablet netværk via en adapter kan du forvente op til 10 Gigabit. Alt i alt er der virkelig ikke sparet på noget overhovedet – men på en enhed hvor prisen starter samme sted som en fornuftig bærbar skal det selvfølgelig også være tilfældet.

Nyt FaceTime kamera giver lidt ekstra funktionalitet

En ting er, at FaceTime kameraet generelt er blevet bedre i den nye udgave – noget andet er, at det er blevet mere intelligent. Så bruger du iPad til online møder, så får du en lille funktion som faktisk er ret genial; kameraet følger dit ansigt. Så hvis du rejser dig og går rundt ser det nærmest ud som om, du har hyret et fotograf til at følge dit ansigt. Det er en ret vild effekt, og kan i nogle tilfælde virkelig være en kæmpe fordel. Apple kalder det Center Stage og det kan lyde som en lille ting, men jeg synes virkelig det betyder noget i hverdagen.

Udover det er der selvfølgelig også FaceID så du låser iPad Pro op blot ved at den “ser dig” – men der er ikke ændret så meget, og så vidt jeg kan bedømme er den ca. lige så hurtig og præcis som på forrige generation.

Bedre kameraer på bagsiden

Egentlig gør jeg generelt ikke så meget ud af kameraer på bagsiden af tablets, for jeg synes det er meget sjældent de overhovedet kommer i brug. Men den nye Pro har altså et kamera der er ganske imponerende, så hvis du endelig skal tage billeder med det, ja så får du altså noget der ligner det man kan opleve på de bedste iPhones. Der er også blevet plads til LIDAR scanneren, hvilket indtil nu måske ikke har betydet så meget – men som med den ekstremt hurtige processor kan det også her være, at det senere kommer til sin ret. I hvert fald er det meget tydeligt at Apple virkelig mener det med Augmented Reality, så mon ikke vi kommer til at se nye funktioner snart?

Dyrt tilbehør

iPad Pro bliver først rigtigt Pro når man kobler et keyboard på, for så har man virkelig noget der nærmer sig en bærbar computer. Især Magic Keyboardet fungerer rigtigt godt – og måden Apple har implementeret “musen” er noget nær genialt. Jeg elsker også, at man får en ekstra USB-C indgang til at oplade tabletten – imens man så kan bruge den direkte på enheden til noget andet. Desværre koster Magic Keyboard hele 3.000 kr. – hvilket man altså kan købe en hel Windows PC for! Ikke desto mindre er pakken med iPad Pro og Magic Keyboard et fantastisk redskab, og stadig den bedste bærbar/tablet kombination jeg har brugt.

Apple Pencil er der selvfølgelig også understøttelse af – omend der ikke rigtigt er sket så meget på den front. Den virker dog måske en anelse mere præcis, måske på grund af den nye skærm eller den nye processor – eller begge dele i skøn forening.

iPad Pro 2021 – hvem skal købe den…?

iPad Pro er en vanvittig maskine med hestekræfter der slår de fleste bærbare computere. Og for en del vil den være en fuldblods erstatning, især hvis du ikke har specialiserede apps der kræver en fuldblods Mac eller PC. Jeg har langsomt, men sikkert, skiftet flere og flere arbejdsgange fra min bærbare til min iPad Pro, og i langt de fleste tilfælde har det været en fornøjelse.

Desværre er det en dyr fornøjelse. Især hvis du er privat skal du absolut overveje en Air i stedet for (Vi har anmeldt den nyeste her.) En 13″ iPad Pro med Magic Keyboard starter ved 12.000 kr….! Og det er med 128GB hukommelse, så du skal formentlig putte mere ovenpå. Og så skal du måske have en pencil. Det hele max’er ud ved 23.197 kr. hvis du tager den helt store 2TB udgave med hele baduljen (du kan selv prøve her!) Det er pænt skørt – men iPad Pro er også en pænt skør maskine, og hvis du vil have den bedste tablet på markedet skal du altså kaste penge efter det.

Apple iPad Pro 2021

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: Fra 6.699 kr.

iPad Pro 2021 har fået ny skærm og ny processor - og er nu nok den hurtigste tablet nogensinde.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.