Soundbars

Anmeldelse: Sennheiser Ambeo – Smuk lyd i grim indpakning

Sennheiser er måske mest kendt for deres hovedtelefoner, men de laver faktisk også en del andre produkter – og nu er de på banen med en ny soundbar kaldet Ambeo. Og den nye soundbar er lidt af et monster der på mange måder leverer en fantastisk oplevelse. Men som altid er det absolut ikke gratis. Prisen kommer vi tilbage til. Først et smut forbi designet, der også er et gigantisk minus.

Klassisk “hifi” design

Jeg bliver nødt til at sige det: Stor, klodset og sort er altså ikke noget, der sælger, Sennheiser. Og eftersom en soundbar oftest taler til folk, der ikke gider have et kæmpe surroundsound sæt i deres stue, ja så er det også brugere der ikke er vilde med en kæmpestor (Næsten 1.30 meter lang!) soundbar på væggen. På forsiden er der både et display, et Sennheiser logo og et lysende Ambeo logo. Arhmenforf…. da! Det gør intet for designet. Og for at være ærlig, havde jeg valgt Ambeo fra på grund af designet alene. Jeg tror simpelthen jeg bare ville vælge at sætte et nogenlunde pænt surround sæt op i stedet.

Når det er sagt er der ingen tvivl om, at kvaliteten er helt i orden; man kan både se og føle på Ambeo, at det er kvalitet – præcis som vi forventer det af Sennheiser. Men det hjælper ikke på, at designet er klodset og, vil nogen mene, decideret grimt.

Let opsætning

Når man så har sundet sig over designet, og har været til kiropraktor efter at løfte rundt på Ambeo, så kan man bruge meget kort tid på at sætte den nye højttaler op.

På bagsiden er der fire HDMI indgange, hvoraf den ene er ARC indgangen. Der er også en optisk indgang og en phonoindgang, hvis man har brug for den slags. Der er også plads til en subwoofer hvis man ikke er tilfreds med mængden af bas uden. På forsiden (Nej. Bare nej. Den skal om bagpå.) sidder indgangen til mikrofonen, der bruges til at sætte højttaleren op.

Det kan lyde lidt fjollet at skulle bruge en mikrofon når mange af de andre soundbarer opsættes let uden brug af en mikrofon. Men jeg er ikke i tvivl om, at denne måde at gøre det på giver bedre kvalitet i den endelige opsætning, og det er let at bruge de fem minutter det tager.

God fjernbetjening uden dikkedarer.

Der findes – selvfølgelig – en app til at sætte højttaleren op. Den er ret let at gå til, og er veldesignet, så opsætningen går ganske hurtigt – også selv om man skal fedte med placeringen af mikrofonen for at få det hele til at spille godt – der er dog et stativ med, så den sidder i den nogenlunde rigtige højde, og det hele klares automatisk, så det er ikke svært.

Fjernbetjeningen er ret lille og overskuelig – og virker i øvrigt solid. Dens design ligger sig op ad baren – så den er ikke smuk. Men enkel og brugervenlig.

Vinder på lyden

Jeg har testet en del soundbarer efterhånden, og det er sjældent de lyder nær så godt som et rigtigt surround sæt. Faktisk stort set aldrig. Ikke desto mindre må jeg tage hatten af for Ambeo, der leverer en lydkvalitet der er helt uden sidestykke – i hvert fald i sammenligning med andre soundbarer. Bassen er voldsom, også uden subwoofer (hvilket selvfølgelig trækker en smule op i forhold til at man så i det mindste ikke skal have sådan en grim fætter stående i hjørnet udover den lidet kønne bar.), og endelig (!) forstår jeg, hvad Dolby Atmos virkelig kan. Det har ellers ikke været fordi Atmos har været overbevisende tidligere, og egentlig begyndte jeg at tro, at konceptet var så udvandet på alskens håbløse enheder, at det var ligemeget – men efter at have set film med Atmos lyd på Ambeo’en (og et par andre gode soundbars i øvrigt) må jeg bare sige; her er Atmos’ raison d’être. Det skal siges, at rummet jeg har monteret Ambeo i faktisk glimrer ved at være næsten kvadratisk, og fjernsynet sidder stort set perfekt i forhold til, hvad der er optimalt for en soundbar. Med andre ord kan man sagtens få et meget mindre fornuftigt resultat med Atmos i et andet setup – men jeg har altså nu hørt det i en nogenlunde optimal setting, og så må jeg overgive mig.

Actionfilm brager derudaf, og især foran mig er der en enorm bredde i lyden. Alt lyder klart og veldefineret, og der er fylde i både bas, diskant og mellemtone. Der er dog også en smule malurt i bægeret, for selvom effekter skal forestille at komme bagfra kan de stadig føles som om de kommer lidt fra siden. Ikke desto mindre er følelsen af surround virkelig imponerende, ligesom de imponerende indbyggede subs kan ryste rummet og bidrager til en vild oplevelse af filmlyd i særklasse. Talegengivelse er også glimrende og klar, og der er sjældent problemer med at høre detaljer fra det, der normalt ville leveres af en centerhøjttaler i et multi-højttaler setup, hvilket jeg ellers ofte har prøvet med andre soundbarer.

Overraskende nok leverer Ambeo også en rimelig oplevelse når det kommer til at afspille “almindelig” musik. Desværre – og dette er helt uforståeligt i en soundbar til næsten 20.000 kr. – så er der ikke understøttelse af Apples Airplay. Det er ret svagt, men man kan komme ud over det hvis man alligevel bruger et Apple tv sammen med soundbaren – men det er jo ikke meningen. Til gengæld er der indbygget Chromecast, og du kan også streame via bluetooth.

Man skal ikke forvente at få “ægte” hifi lyd ud af Ambeo, for dertil skal man altså over i en “almindelig” forstærker og et par gode højttalere, men hvis alternativet er en bluetooth højttaler, ja så leverer soundbaren en voldsom forbedring. Der er ikke den klarhed og rene oplevelse man får fra et sæt gode hifihøjttalere, men Ambeo er selvfølgelig også først og fremmest en filmhøjttaler, så den er tilgivet – og igen, de fleste vil være fint tilfredse med lydkvaliteten.

Av min tegnebog

Ca. 19.000 kr. koster Ambeo. Det er… Meget. Altså, soundbaren lyder fantastisk, ingen tvivl om det. Men hvis man tager designet i betragtning og husker på, at B&O lige om lidt kommer med deres Stage, som ser så utroligt meget bedre ud – og koster 8.000 kr. mindre – ja, så er det altså svært at anbefale at give hele 19.000 for Sennheiser Ambeo. Men hvis du er ligeglad med designet og vil have noget nær den bedste lyd i en soundbar nogensinde, ja så går du ikke galt i byen, for indtil videre har jeg ikke hørt en eneste soundbar, der bare kommer i nærheden.

Sennheiser Ambeo

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

Pris: 18.999 kr.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.