×
Bluetooth-højttalere

Anmeldelse: The New Soundboks

Brutal. Det er ordet, der bedst beskriver Soundboks "bærbare" Bluetooth-højttaler, der nu er landet i en tredje inkarnation med fokus på det sociale.

Hvis du bor i nærheden af en offentlig park eller strand, er du med garanti stødt på Soundboks. Eller rettere: Lyden fra Soundboks. For den dansk udviklede og svært potente højttaler, der opstod som et Kickstarter-projekt for fire år siden, har de sidste par sommersæsoner været et stort hit, når man skulle mødes til fest i det fri.

Nu er der landet en ny udgave af højttaleren – med navnet The New Soundboks – og hvis du synes, den spillede højt før, så bare vent. Ikke alene kan den levere flere dB end de tidligere modeller; Nu kan du også koble flere af højttalerne sammen. Vi har, som et af de første medier i Danmark, fået lov til at låne et par eksemplarer af The New Soundboks, så vi kunne give dem en tur i møllen (og sætte gode naboskaber på spil samtidig).

Designet: Bygget til et råt liv

Med mål på 66 x 43 x 22 centimeter og en kampvægt der topper 15 kilo, er The New Soundboks ikke nogen sylfide. Tværtimod ligner den et stykke professionelt udstyr, der vil kunne bruges til en rockkoncert. På et stadion. Så selv om den i princippet er bærbar, så vil jeg ikke anbefale at tage den med på en længere vandretur. Soundboks har da også snittet en speciel bæresele, så højttaleren kan tages på ryggen; den skal dog tilkøbes og vi har ikke haft mulighed for at prøve den. Men det virker som en oplagt ide.

Umiddelbart skal man kigge godt efter, for at kunne kende forskel på The New Soundboks og Soundboks 2 fra forrige år. Men opmærksomme læsere vil bemærke, at det lidt intetsigende ”SB”-logo nu er skiftet ud med hele Soundboks-navnet. Betjeningen er også ændret fra analoge til digitale knapper – ligesom der er kommet nye muligheder for at tilslutte kablede enheder via to nye XLR-stik – eksempelvis mikrofoner, DJ-mixere eller instrumenter. Så forvent at se gademusikanter med The New Soundboks på slæb i fremtiden.

Ligesom de tidligere udgaver er The New Soundboks lavet til et råt liv. Med kantbeskyttere og gummidutter på hjørnerne skal man ikke gå i panik, hvis den vælter – og højttaleren er naturligvis udstyret med en IP65-ceritificering, der beskytter den mod både støv og vandstråler. Den burde altså kunne klare både regn og en væltet ølflaske …

I det hele taget virker det ikke til, at der er sparet på hverken detaljerne eller materialerne – og jeg har overhovedet heller ikke noget at udsætte på byggekvaliteten.

Funktionerne: Fest for flere

Selv om The New Soundboks ikke adskiller sig væsentligt visuelt, så er der til gengæld sket ting og sager inden i højttaleren. Soundboks hævder at den er bygget på ny helt fra bunden – og der er da også forbedringer over hele linjen. Mest prominent er muligheden for at koble op til fem eksemplarer af The New Soundboks sammen i et sønderrivende lydorgie. Det skal nok vække begejstring hos naboerne til det sted, man vælger at holde fest.

En af de ting, der – ud over størrelsen – gør Soundboks-konceptet specielt, er det udskiftelige batteri, der gør, at højttaleren kan tages med overalt. Batteriet kan levere op til 40 timers musik, hvis du er blid ved volumenknappen – og fem timer, hvis du vil være uvenner med naboerne. Batteriet kan utrolig nemt fjernes og skiftes ud med et friskt ditto, der kan spille i de 3,5 timer det tager at oplade det brugte batteri. Der følger dog kun et enkelt batteri med i kassen, det ekstra skal tilkøbes. Batteriet har, som det ses på billedet ovenfor, LED-lys der viser, hvor meget juice der er tilbage.

Som tidligere nævnt kan der tilsluttes pro-udstyr via XLR-stikkene, men meningen er naturligvis at man skal bruge den indbyggede Bluetooth 5.0-forbindelse sammen med mobiltelefonen. Alternativt har højttaleren også både Aux-indgang og -udgang (begge 3,5mm).

Lydkvaliteten: Volumen fremfor vellyd

The New Soundboks kan spille højt. Rigtig højt. 126 dB højt, for at være præcis (det er 4 dB mere end forgængeren).  Højttaleren er udrustet med tre 72 watts digitale forstærkere, der driver 2 x 10” woofere og en enkelt 1” diskant. 

Det er tydeligt at The New Soundboks er lavet til udendørsbrug, for lydprofilen er usædvanlig bastung. Det er afgjort ikke en højttaler til hyggestunderne i stuen; her er en bas, der skal skubbe lyden hele vejen fra den ene ende af parken til den anden. Til gengæld kan der også skrues helt op for volumen uden at musikken forvrænger.

The New Soundboks
Søren og Mette fik hjælp af vennerne til at stikke af med Metallicas højttalersystem.

Som sagt er bassen pænt dominerende, men diskanten står heldigvis pænt og stramt i lydbilledet og lader sig ikke ryste. Heller ikke af hi hatten på Michael Jacksons Billie Jean. Der mangler noget fylde i mellemtonerne og separation i instrumenterne, men det ER altså også en Bluetooth-højttaler på en helt speciel mission. Soundboks lyder bestemt ikke dårligt, men det er ret tydeligt at der er vægtet volumen fremfor vellyd. Til at spille parken eller stranden op, er den intet mindre end perfekt.

iNPUT mener …

The New Soundboks er en imponerende krabat, om end den har en ret begrænset brugsværdi. Med en prislap på næsten 7.000 kroner er det ikke en typisk Bluetooth-højttaler til hverken kontoret, stuen eller drengeværelset – den er skruet sammen til udendørsbrug. Basta. Til gengæld er den godt bygget og svært holdbar. Den har en ganske fin lyd og et batteri der holder længe. Alt for længe, vil naboerne sige. Vi er lidt forelskede – og det vil du også være, hvis du har planlagt en fest i det fri – eller kan lide at slå guitarstrengen an som gademusikant.

The New Soundboks

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

6.700 kr.

The New Soundboks’ fornemste opgave er at spille højt – og det gør den rigtig godt, samtidig med at den formår at lyde godt.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.