×
TeknologiTophistorie

Patent- og varemærkestyrelsen melder om kraftig vækst i udviklingen af fremtidens batteriteknologi

Kapløbet om at komme først med fremtidens batteriteknologi er i fuld gang - Asien fører, og Europa halter efter siger styrelsen

I går skrev vi om et amerikansk firma der arbejder på at lave batterier af diamant – og i dag har vi beskrevet hvordan Elon Musks Tesla har udviklet en ny type celle der muliggør en billigere elbil og øger rækkevidden betragteligt på eksisterende. Og der ER virkelig gang i forskning og udvikling af batteriteknologi, melder Patent- og Varemærkestyrelsen nu også.

Masser af nye patenter

Antallet af patentansøgninger inden for batteriteknologi slår nemlig alle rekorder lige nu. Teknologikapløbet er i fuld gang, men Europa halter efter Asien. Antallet af nye patentansøgninger inden for batterier og opbevaring af elektricitet er steget med 14 pct. årligt fra 2005 til 2018. Det viser nyt studie fra Det Europæiske Patentkontor (EPO) og Det Internationale Energiagentur (IEA).

Bedre batteriteknologi er vigtigt

Bedre og billigere batterier er afgørende for, at flere vil få mulighed for at købe en elbil og for alvor sætte gang i den grønne transport. Studiet viser bl.a., at den stærke udvikling af batterier og anden opbevaring af elektricitet har gjort teknologien mere moden og medført en masseproduktion, der har sænket priserne på fx batterier til elbiler med 90 pct. siden 2010. Fortsætter den udvikling, vil det gavne danske forbrugere og virksomheder med behov for elektriske produkter, samtidig med at det i endnu højere grad vil bidrage til den grønne omstilling.

Asien sidder i førersædet

Størstedelen af de nye patentansøgninger inden for batteriteknologi kommer dog fra Asien i perioden 2000-2018. Særligt Japan og Sydkorea har mange virksomheder, som er langt fremme på området. Blandt de 25 største patentansøgere på verdensplan kommer to-tredjedele fra Japan og Sydkorea, mens seks af virksomhederne er europæiske.

”Udviklingen af nye batterier har stor betydning for, hvor hurtigt vi kan gennemføre den grønne omstilling. Derfor er det meget positivt, at udviklingen af nye og bedre batterier sker så hurtigt, men samtidig er det også vigtigt, at vi har øje for at styrke udviklingen af disse teknologier i Europa,” siger Sune Stampe Sørensen, direktør i Patent- og Varemærkestyrelsen.

Du kan læse mere om ”Study on Innovation on Batteries and electricity storage” her.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.