×
ElbilerTophistorie

Billig strøm er afgørende for elbilernes udbredelse

Det er ikke nok hvis elbilerne bliver billigere. Billig strøm er afgørende for den grønne omstilling, viser en ny dansk undersøgelse.

I disse dage og uger forhandler politikerne på Christianborg om et nyt afgiftssystem, der skal tilgodese elbilerne. Men det er ikke kun prisen på elbiler, der er afgørende for den grønne omstilling. Hvis der skal flere grønne biler på vejene i de kommende år, er det vigtigste, at der er billig strøm. Det mener 59 procent af de adspurgte i en analyse, der er foretaget af Epinion på vegne af ladeoperatøren Clever.

Hos Clever, der lever af at sælge strøm til elbiler, frygter man naturligt nok, at politikerne risikerer at lave en aftale, der er finansieret med en forhøjet elafgift på opladningen af elbilerne. Derfor mener selskabet, at tilkendegivelsen fra danskerne er vigtig.

– Med nogle af de tiltag, der er på det politiske tegnebræt lige nu, risikerer man, at el til transport får et afgiftstryk, der er tre gange større end det, der er for benzin og diesel. Og det stemmer jo i hvert fald dårligt overens med danskernes ønske om attraktiv, billig strøm til de mange elbiler, man gerne vil have på vejene, siger direktør i Clever, Casper Kirketerp-Møller.

– Rigtig mange danskere kan godt se, at det ikke nytter at sætte prisen på elbilerne ned, hvis man samtidig gør det dyrt at køre i dem med en forhøjelse af afgiften på el til opladning, siger Casper Kirketerp-Møller.

billig strøm
Udvalgte resultater fra undersøgelsen. Klik for større.

Dyre biler, få ladepunkter …

Undersøgelsen cementerer også, hvilke udfordringer, der får danskerne til at være tilbageholdende med at skifte fossilbilen ud med en elbil. Flest mener at elbiler er for dyre, men mange bekymrer sig også om, at der ikke er ladestandere nok herhjemme, ligesom rækkevidden fortsat er et problem. Se billedet ovenfor.

Netop udfordringen med ladepunkter ønsker Clever at bidrage til. Selskabets meddelte for nyligt, at de, i løbet af de næste fem år, vil opsætte 10.000 nye ladepunkter rundt omkring i Danmark. Blandt andet åbnes Clevers første lynladestation i Hovedstaden næste år; den kommer til at ligge bag Frederiksberg Rådhus.

Om undersøgelsen

Epinion har på vegne af Clever gennemført en befolkningsundersøgelse af danskernes holdninger til elbiler og elbilsmobilitetsløsninger. Analysen baserer sig på cirka 1.000 webinterviews af 18-75-årige danskere indsamlet via Epinions panel i perioden 15. september – 29. september 2020. Undersøgelsen er udsendt repræsentativt i forhold til køn, alder, region og uddannelse.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.