TeknologiTophistorie

Blockchain skal bruges til at spore tøj

Danske Bestseller vil spore tøj fra Jack & Jones, Only, Vera Moda og andre mærker via et nyt blockchain-samarbejde.

Nu bliver det muligt at få dybdegående kendskab til både oprindelse og bevægelse på en anseelig del af tøjet fra modevirksomheden Bestseller. En ny blockchain-løsning skal sikre både sporbarhed, transparens og validering af tøj. Det tæller brands som blandt andet Jack & Jones, Vero Moda, Only og Name It.

Med det nye tiltag foregriber Bestseller begivenhedernes gang. Fra 2024 forventes det nemlig, at EU indfører krav om et digitalt produktpas. Passet skal indeholde obligatorisk information om et givent produkt og samtidig bidrage til tydeligere information om tekstiler.

– Via platformen kan vi spore hvert trin i produktionsprocessen, hvilket giver os adgang til information, vi ikke har haft tidligere. Det gør os i stand til at levere større gennemsigtighed til vores virksomhed og kunder, fortæller Pernille Bruun, Materials Manager hos Bestseller Global Sourcing.

Helt konkret vil firmaet i løbet af 2022 spore omtrent 25 millioner stykker tøj fra råmateriale til slutprodukt. Det dækker syv procent af virksomhedens totale volumen – og vil stige støt de kommende år, loves det.

Blockchain-teknologien, som modevirksomheder benytter, er baseret på teknologi fra TextileGenesis.

Hvordan foregår det?

  • TextileGenesis er en webbaseret cloud-løsning skræddersyet til tøjbranchens komplekse økosystem til at spore fibre i bevægelse gennem hele forsyningskæden.
  • Sporbarhed er evnen til at spore alle processer fra indkøb af råvarer til produktion, forbrug og bortskaffelse for at afklare hvornår, hvor og af hvem produktet er produceret.
  • Alle produkter starter på fiberniveau og skal igennem forskellige forarbejdningstrin såsom spinding, vævning, farvning og endelig fremstilling. TextileGenesis’ system registrerer og verificerer transaktionerne mellem alle de forskellige niveauer, hvilket sker via en såkaldt digital tvilling (’Fibercoin’).
  • Systemet kræver ikke et stort energiforbrug – som man eksempelvis har oplevet ved forskellige platforme dedikeret til kryptovaluta – da der ikke er behov for samme serverkapacitet ved denne teknologi.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.