TeknologiTophistorie

Brintbil med rækkevidde på 1.600 kilometer

Den interessante nyhed er, at Hyperion XP-1 kan køre 1.600 kilometer på en tankfuld brint. Den dårlige er, at den bliver svær at tanke op …

Brintbilerne har det svært i konkurrencen med elbilerne, men det har ikke bremset amerikanske Hyperion, der har bygget et bæst af en brintbil for at vise, hvad der kan lade sig gøre. Hyperion XP-1 har en rækkevidde på 1.000 miles – over 1.600 kilometer – og en tophastighed på 355 kilometer i timen. Den accelererer fra 0 til 100 km/t på bare 2,2 sekunder.

Det er mildest talt overvældende specs, men XP-1 er ikke bygget til at tage kampen op mod Tesla og de andre. Den skal generere interesse for brintløsninger, fortæller firmaet bag bilen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

– Der er bilproducenter nok. Vi er et energifirma og bygger bilen for at fortælle en historie, siger CEO Angelo Kafantaris til mediet Car and Driver.

I stedet for ekstremt tunge lithium ion batteripakker, får Hyperion XP-1 sin energi fra store tanke med brint, der driver to kraftige elektriske motorer. Lavere vægt, mere kraft og længere rækkevidde, er budskabet. Dertil er brint også en grøn løsning, fortæller selskabet.

Produktionen af XP-1 starter i 2022 og der vil kun blive bygget 300 eksemplarer. På den lange bane skal Hyperion XP-1 åbne øjnene hos forbrugerne og bane vejen for et netværk af brint-tankstationer, inspireret af Teslas Supercharger-netværk. Det skal naturligvis bygges af Hyperion.

Herhjemme er der i skrivende stund fem brint-tankstationer, men skriften på væggen antyder, at brint ikke bliver til personbiler. I stedet satses der på brint til tungere trafik, såsom lastbiler, busser og tog. Volvo og Daimler har meddelt, at de satser på brint til netop lastbiler. Derimod har Volvo sammen med VW droppet brint til personbiler.

Blandt de få aktører, der stadig roder med brint til personbiler er BMW og Hyundai.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button