×
TeknologiTophistorie

Chromebooks forbydes i folkeskolen

Cirka halvdelen af landets kommuner benytter Chromebooks i deres folkeskoler. De skal nu finde alternative løsninger.

En afgørelse i Datatilsynet betyder at Chromebooks forbydes i folkeskolen, når eleverne vender tilbage efter sommerferien.

Afgørelsen er truffet i Helsingør Kommune, men vil formentlig betyde et forbud i alle landets kommuner. Cirka halvdelen af landets 98 kommuner benytter Chromebooks til undervisningen.

Årsagen til afgørelsen er at elevers data, potentielt kan blive udleveret til de amerikanske myndigheder. Googles programpakke Workspace, som er en integreret del af en Chromebook, er hovedårsagen til afgørelsen.

Datatilsynet skriver i deres afgørelse, at der indføres et; “generelt forbud mod behandlingen med Google Workspace, indtil der er lavet en fyldestgørende dokumentation og konsekvensanalyse, og indtil behandlingerne er bragt i overensstemmelse med forordningen”.

Hvad er en Chromebook?

Chromebook er en ny type computer, der er designet til at hjælpe med at få tingene gjort på en nemmere og hurtigere måde. Chromebook-enheder kører med Chrome OS, som er et operativsystem, der har lagerplads i skyen, og hvor alt det bedste fra Google er integreret. Chromebook-enheder er desuden beskyttet af flere sikkerhedsniveauer.

Kilde: Google

En hård dom

Formand for IT-Politisk Forening Jesper Lund har udtalt til Politiken, at afgørelsen er “en meget hård fortolkning” af en tidligere afgørelse fra EU.

Afgørelsen som Jesper Lund henviser til, satte en stopper for, at data kan udveksles mellem USA og EU. Det blev gjort, da man i EU var nervøs for USAs adgang til europæisk data. Jesper Lund ser afgørelsen om Chromebooks som noget, der kan starte en lavine.

“Det gælder formentlig alle, der bruger skyen. Det bør sende chokbølger gennem alle offentlige myndigheder og virksomheder”, udtaler Jesper Lund til Politiken.

Bekymret for undervisningen

Det giver selvsagt en del udfordringer, at Chromebooks nu forbydes i undervisningen. Der er ikke meget tid til at finde alternative løsninger, ligesom det medfører uventede udgifter. Lærerforeningen opfordrer derfor kommunerne til at finde en løsning hurtigt, så der kan undervises efter sommerferien.

Google ser forventeligt ikke på sagen med samme alvor, som Datatilsynet. De har til Politiken udtalt:

“I Workspace for Education bliver elevernes data aldrig brugt til annoncer eller andre kommercielle formål. Uafhængige organisationer har revideret disse tjenester”.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.