TeknologiTophistorie

Danskerne streamer bøger som aldrig før

Når vi danskere 'læser' foregår det i stigende grad ved at vi streamer bøger. Den enkelte bogstreamer er også blevet mere ivrig med læsningen

Bogstreaming har i 2022 mere end nogensinde været vejen til mange danskeres store læseoplevelser. Det viser ‘Sådan læser vi 2022 – Saxos årlige rapport om danskernes læsevaner’. 55 procent af de mere end 13.000 deltagere i undersøgelsen svarede, at de streamer bøger. Det er en stigning på 33 procentpoint siden 2017.

Men det er ikke bare bogstreamerne, der er blevet flere – den enkelte bogstreamer er også blevet mere ivrig med læsningen. En bogstreamer læste eller lyttede nemlig i gennemsnit hele tre bøger pr. måned i 2022. Det er næsten en fordobling siden 2019.

Derudover fortæller undersøgelsen om bl.a. følgende tendenser: 

 • 9 ud af 10 læser min. en gang om ugen. Efter rekordår på læsningens vegne i 2020 og 2021, fik bogen kamp til stregen i 2022, når det gjaldt om at sikre sig danskernes tid. Det til trods har læserne holdt fast i nogle af de gode læsevaner fra 2021, og 90 procent svarer som året forinden, at de læste min. en gang om ugen i 2022. 
 • En bestseller på papir hitter ikke nødvendigvis i streaming. I 2022 sendte Saxo 3,3 mio. læseoplevelser ud på tværs af solgte bøger og streaming. Man kunne fristes til at lave én samlet liste over de mest læste bøger, men dét, der hitter på papir, er ikke nødvenligvis lige så populært i streaming og omvendt. Faktisk er der slet ingen gengangere mellem de fem mest populære bøger hhv. på papir og i streaming i 2022. 
 • 56 procent foretrækker den fysiske bog, på trods af at antallet af bogstreamere stiger. 
 • TikTok får de unge til at læse – på engelsk og på papir. I den virtuelle læseklub #BookTok på TikTok inspirerer de unge hinanden til at gribe ud efter bøgerne – gerne på engelsk og altid på papir. #BookToks læsetrends har sat rekordaftryk på årets top-ti over solgte bøger, hvor der for første gang nogensinde er to engelske bøger, James Clears Atomic Habits og Colleen Hoovers It Ends With Us

Streamernes favoritter

Når danskerne indtager bøgerne digitalt, skruer de op for uhyggen. Det ses tydeligt på Saxos streamingtoplister, der er domineret af krimi og spænding.

Top 5 lydbøger:

 1. Natriumchlorid – Jussi Adler-Olsen
 2. Elins Død – Sara Blædel
 3. Skyggeriget – Kim Fabers & Janni Pedersen
 4. Det Brændende Blad – Katrine Engberg
 5. Mord På Kostskolen –

Top 5 e-bøger:

 1. Natriumchlorid – Jussi Adler-Olsen
 2. Elins Død – Sara Blædel
 3. Skyggeriget – Kim Fabers & Janni Pedersen
 4. Annas Sang – Benjamin Koppel
 5. Det Brændende Blad – Katrine Engberg

Top 5 papirbøger:

 1. Spionchefen – Lars Findsen & Mette Mayli Albæk
 2. Falske Sandheder i Livet – Morten Albæk
 3. Kålhydrater – Jane Faerber  & Anette Sams
 4. Atomic Habits – James Clear
 5. It Ends With Us – Colleen Hoover

Vil du se flere informationer om, hvordan vi danskere streamer bøger, kan hele undersøgelsen læses på Saxos hjemmeside.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.