TeknologiTophistorie

Danskernes webkameraer er åbne for hackere

Mere end hvert andet af de danske webkameraer står pivåbne for hackere, der relativt nemt kan få adgang til dem.

Har du et kamera på din bærbare? Så dæk det til, når du ikke bruger det. Det er danskerne ikke god til. Det er faktisk kun godt hver tredje dansker, der blænder webkameraer af, og det giver hackere frit spil til at skaffe sig adgang, advarer Ingeniørforeningen IDA på baggrund af en ny undersøgelse. I værste fald kan hackerne få adgang til billeder af dig i en situation, som du nødigt vil dele med andre.

IDAs ekspert i it-sikkerhed, Jørn Guldberg, undrer sig over, at så mange danskere ser stort på beskyttelsen af deres privatliv:

– Langt de fleste danskere låser deres hoveddør, når de forlader hjemmet, og det burde de også gøre med kameraerne på deres elektronik. Det er i dag muligt for hackere på et meget lavt niveau at få adgang til et stort antal computere, for derefter at overvåge folk. Det kan ske ved phishing eller falske hjemmesider, hvor folk uforvarende kommer til at falde i fælden, siger han.

Fysiske indbrud i private hjem har de seneste mange år været faldende, mens kriminalitet på nettet stiger hurtigt, og derfor bør danskerne tage deres forholdsregler.

– Computere følger os i dag mange steder, både på badeværelset og i soveværelset. Situationer, hvor man umiddelbart tror, at man er alene, og ikke regner med, at andre kigger med. Det kan man ikke altid være sikker på, og når nu det er så nemt at beskytte sig mod lurere, burde flere gøre det, siger Jørn Guldberg og understreger, at kameraer på smartphones og nye fjernsyn også kan overtages af andre.

Et lille klistermærke koster ikke noget, og ellers kan man investere 30-40 kroner i en C-Slide, der er et lille plastikpanel, der klæbes på, og kan skydes frem og tilbage for at åbne og lukke for webkameraer.

Har du sat et klistermærke eller andet over kameraet på din computer/tablet/mobiltelefon, så eventuelle hackere eller andre uvedkommende ikke kan se, hvad du foretager dig?

Ja35%
Nej55%
Ved ikke3%
Jeg har ikke et kamera på min computer/tablet/mobiltelefon6%
Jeg har ikke nogen computer1%
Kilde: Userneeds for Ingeniørforeningen, IDA (2.000 svar)

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.