Foto og video

DJI Osmo Mobile 2

Med sin Osmo Mobile 2 gimbal går kinesiske DJI direkte efter privatbrugere, der vil gøre lidt ekstra ud af videooptagelserne. Men pro-brugere må kigge andetsteds.

Har du en boblende Quentin Tarantino i maven, er en gimbal et obligatorisk køb og DJI Osmo Mobile 2 er en relativt billig løsning, der leverer varen til UG. Prisen er endda så lav, at Osmo også er en overvejelse værd, hvis det bare er skiferien der skal foreviges på video. Men prisen betyder også, at der mangler lidt – specielt til pro-brugerne.

Princippet bag gimbals såsom Osmo Mobile 2 er simpelt: De holder din enhed fast og stille ved hjælp af tre små motorer, der kompenserer for bevægelser på alle tre akser. Resultater er fuldstændig glidende optagelser, der giver et mere professionelt udtryk. Osmo’en er udstyret med en fjederholder der kan klemme om selv den mægtigste phablet på markedet. Når først mobilen sidder fast, holder Osmo den helt rolig, selv når du går, løber eller vinker med den.

Sigter efter menigmand

DJI – der har lavet gimbals til at holde kameraet på sine droner stille i årevis – var blandt de første til at lave håndholdte gimbals. Dette er den tredje, de har lavet, og den er markant billigere end tidligere modeller. Det er tydeligt, at DJI gerne vil sælge Osmo til ”alle os andre” – os der ikke bruger video professionelt, men bare vil have bedre optagelser. Derfor har DJI også fjernet nogle af de pro-funktioner, som var i forgængeren fra 2015; der er for eksempel ikke nogen indgang til ekstern lyd/mikrofon ligesom batteriet nu er fastmonteret. Der er også blevet luget godt ud i knapperne, så Osmo ikke virker så overvældende.

Men der er sandelig også kommet et par nye funktioner til. I modsætning til forgængeren kan fjederholderen til mobilen drejes, så Osmo Mobile 2 kan optage både vertikalt og horisontalt. Og så har Osmo fået et gevind i bunden af grebet, så den kan monteres på en tripod. Nåja, Osmo har pogså fået en USB-udgang, så den kan bruges som powerbank til mobilen i en snæver vending.

Nem betjening

Betjeningen er lige til at gå til. DJI har samlet fire funktioner i en enkelt knap; den både tænder og slukker for Osmo, skifter mellem video og foto, nivellerer kameraet og skifter mellem telefonens front- og bagkamera. Et joystick gør det muligt at panne med telefonen og optagerknappen sørger for, at du ikke skal pille ved skærmen hver gang du vil starte eller slutte en optagelse. Desuden er der en zoom-knap.

Øverst: Osmo betjenes ved hjælp af disse tre knapper – og en zoom. Nederst til venstre: En USB-udgang gør det muligt at oplade mobilen. Højre: Standard-gevind, så Osmo kan monteres på tripod.

 
Osmo er udstyret med et fastmonteret genopladeligt batteri, der – siger DJI – kan holde i op til 15 timer på en opladning. Min erfaring er dog, at den vil få mere end svært ved at nå op på ti timer, hvis man tærer for meget på de tre motorer og de indbyggede funktioner. Genopladning foregår via microUSB og det er dumt. Alle vi andre er allerede gået over på USB-C i stedet.

Brokke-afsnittet

Og nu, hvor jeg er i gang med at brokke mig , så er der et par andre småting der også generer mig. For det første kan Osmo ikke parres med mere end én mobiltelefon af gangen. Det kunne jo være, at både herren og fruen i huset ønskede at bruge den – uden at skulle igennem opsætningen hver gang.

For det andet så tager det noget tid at kalibrere og stabilisere Osmo. Den skal balanceres både vandret og lodret, for ellers er motorerne ikke stærke nok til at holde den – og den melder fejl. I værst fald så ”vælter” telefonen simpelthen, mens Osmo panorerer. Den proces kræver lidt tilvænning og den skal udføres hver eneste gang telefonen monteres i Osmo.

For det tredje kan man ikke låse armene på Osmo, hvorfor de svinger og dingler, hvis man ikke putter den i en taske. Nå ja, den er også sparet væk. I stedet medfølger der en stor, klodset flamingo-æske.

Så fik jeg det ud.

Magi i luften

Mens Osmo formår at holde mobiltelefonen rolig, så er det i den medfølgende app, at der virkelig sker tryllerier. Ud over at kunne optage almindelig video og tage billeder, kan man også sætte app’en til at lave time- og hyperlapses – endda af den slags der panorerer billedet samtidig. Det er her tripod’en virkelig kommer til sin ret. Det er en ret blæret funktion, hvor man først angiver startpunktet og bruger joysticket til at panorere hen til slutpunktet. Så regner Osmo selv ud hvor mange grader den skal dreje for hvert billede.

En anden lækker funktion i app’en er muligheden for at ”låse” på en person eller genstand, så Osmo sørger for at hovedpersonen bliver i billedet, når du bevæger dig rundt.

Sidst er der en panoramafunktion, der tager helt perfekte panoramabilleder, når Osmo er monteret på tripod. Den kan endda tage 180-graders panoramabilleder.

Som udgangspunkt skal videosoftwaren i app’en bruges til optagelse og vi anbefaler ikke at bruge andet software med mindre du kan slå Optisk Billedstabilisering fra; den kan komme i karambolage med Osmos stabilisering og give en ret underlig effekt. Heldigvis er det muligt at aktivere avancerede håndtag i DJI-videosoftwaren, så ISO, hvidbalance og opløsning kan indstilles manuelt.

Her kan du se nogle testoptagelser, der viser et par af funktionerne i Osmo Mobile 2:



Og her et eksempel på 180-graders panorama, lavet automatisk af Osmo.

 

Det korte af det lange …

Jeg vil så gerne elske Osmo. I de rette hænder kan en gimbal som Osmo gøre en kolossal forskel, og selv for hygge-familie-videografer som undertegnede er der store gevinster at hente. Med en pris på knapt 1.200 kroner ligger Osmo sig ret lunt i forhold til de billigere kinesiske gimbals, som jeg ikke ville turde købe. Den leverer en imponerende stabilitet og så er app’en fuld af skønne, kreative tricks. Men Osmo er også fuld af dumme uhensigtsmæssigheder; værst er den konstante afbalancering og manglende evne til at koble sig til to eller flere mobiler.

DJI Osmo Mobile 2

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

1.195 kr.

Osmo Mobile 2 kan trylle dine mobiloptageler om til Hollywood-film, men mange af pro-funktionerne er væk og så kræver den konstant justering.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.