H vis man kender DJI er det typisk for deres droner, der ofte bruges professionelt. Flagskibet Inspire 1 har taget drone-verdenen med storm på grund af den høje kvalitet og den anstændige pris. Osmo er – som det ses – ikke nogen drone, men den er et resultat af den knowhow og teknologi, som DJI har fået via droner. Således er kameramodulet på Osmo identisk med det, der sidder på Inspire 1, og hele stabiliseringsteknologien er neglet fra dronerne, hvor neutralisering af rystelser er alfa og omega.
Med Osmo får du grundlæggende en håndholdt gyrostabilisator med indbygget 4K-kamera. Et komplet håndholdt system, der kan levere stabil og krystalklar 4K-video – også selvom du filmer mens du står på ski eller løber en tur. Ligesom det er tilfældet med andre actionkameraer er det muligt at anskaffe alskens ekstraudstyr, så Osmo kan monteres på cykler, tripods, biler, etc. Osmo består af fire dele; en Zenmuse X3-gimbal med indbygget kamera på tre akser, et ergonomisk håndtag med kontrolknapper, et genopladeligt batteri og en fiks holder, hvorpå der kan monteres en smartphone. Sidstnævnte er ikke nødvendig, men den kan både bruges som søger og som portal til alle kameraets håndtag. Og der er rigeligt at hive i, når man får installeret DJI Go-app’en.
Selfie-lækkerier De manuelle kontroller er rimelig simple. Der er udløserknap til både kamera og video samt et trinløst joystick, der kan fjernbetjene kameraet uden at du skal bevæge hånden. På fronten af håndtaget sidder en trigger-knap med tre funktioner: Hold knappen inde for at låse kameraet i den nuværende stilling. Dobbelttryk for at få kameraet til at nulstille, og tryk tre gange for at svinge kameraet 90 grader til selfie-stilling. Jeps, Osmo er det perfekte selfie-kamera. Ikke mindst fordi der er mulighed for at lave perfekte 360 graders selfie-billeder, hvor Osmo selv bevæger kameraet de grader, der er nødvendige, for at få et godt og sammenhængende billede. Tryk på udløseren, lad Osmo udføre sin magi – og voila, der står du midt i scenen. Det er naturligvis også oplagt at bruge selfie-videofunktionen, hvis du har Osmo med på vinterferie og vil forevige turen ned ad den sorte piste.
Men man kommer alligevel ikke uden om DJI Go-app’en, der findes til både iOS og Android. Herfra kan man klare de overordnede indstillinger, såsom optageformat og opløsning. Finesserne kan også håndteres; ISO, lukkertid og eksponering kan indstilles manuelt, hvis man er eventyrlysten. Sidst er der mulighed for at vælge mellem forskellige optagelser; foto, video, timelapse eller panorama. Du kan også fjernstyre kameraet ved at trække rundt med fingeren på mobilens skærm. Mobilen tilsluttes Osmo via sidstnævntes indbyggede wifi-forbindelse.
Men, det er jo en Sony! Selve kameraet er bygget omkring Sony’s 1/2,3-tommer 12-megapixel sensor, der kan optage video i op til 4K (4.096 x 2.160 med 24 billeder i sekundet eller 3.840 x 2.160 med 30 billeder i sekundet) med en maksimal bitrate på 60 Mbps. Den er udrustet med en 20 mm f/2.8 optik med 94 graders field of view. Det er også i det runde kamera, at microSD-kortet, som optagelserne gemmes på, skal monteres. Og der er ingen vej uden om; hvis du vil have mulighed for at optage i bedste kvalitet, er det de hurtigste microSD-modeller, du skal investere i. Mindst Class 10 eller UHS-1 – jo hurtigere det kan modtage data, jo bedre.
Hvad med kvaliteten? Som fotokamera er Osmo temmelig jævn – det er ikke en erstatning for et ”rigtigt” kamera. Dertil er billederne for flade og farvespektret for småt. Er det perfekte billeder, du vil have, så køb et DSLR i stedet.
Osmo klarer sig markant bedre som det videokamera, det er skabt til at være. Specielt imponerer optagelser i solskin, der er fantastiske, med klare, sprudlende farver. I det hele taget er lyset ret afgørende; i dårlig belysning kommer der hurtigt – lidt for hurtigt efter vores mening – støj i billederne. Selv indendørs er der problemer. Da Osmo er udstyret med et vidvinkelkamera er der nogen opblødning nær rammens kanter, men ikke noget katastrofalt.
Det er lyden til gengæld. Osmo har indbygget mikrofon, men den er stort set ubrugelig. Ikke alene er optagevolumen meget lav, kameraet er også udstyret med en blæser, der laver støj på optagelserne. Heldigvis har DJI udstyret Osmo med mulighed for at tilslutte ekstern mikrofon via 3,5 mm stik. Det er en nødvendighed, hvis kameraet skal bruges til noget som helst seriøst.
Imponerende stabilisator Der, hvor Osmo virkelig imponerer, er på stabiliseringsdelen. Selv om der lette rystelser på optagelserne, når man går rundt med Osmo, så stabiliserer den langt bedre end noget andet, vi har oplevet. Og står man stille med Osmo, ligner det optagelser på fod. Er motivet et objekt, der bevæger sig hurtigt tæt på kameraet, kan det have problemer med at følge med, men i det mindste er optagelserne helt glidende. Og generelt så leverer Osmo sindsygt imponerende resultater, når man tager i betragtning, at det er en håndholdt enhed.
Samtidig giver Osmo mulighed for at lave virkelig kreative optagelser, hvis man er eventyrlysten. Vi kan slet ikke vente med at se de mange interessante Youtube-videoer, der kan komme ud af at koble Osmo sammen med en Spielberg-to-be.
Plads til forbedring Når det er sagt, så er der bestemt også plads til forbedringer. Batterilevetiden er et problem. Det koster dyrt, at batteriet skal drive både kamera, wifi-forbindelse og en mekanisk gimbal. Læg dertil at mobilen også suges tør. Osmo dør ud efter maksimalt en times optagelser, så du vil ikke fortryde, hvis du køber et ekstra batteri. Lyden kan og bør der også gøres noget ved i næste udgave. Det er ikke holdbart, at det er nødvendigt med en ekstern mikrofon.
Bortset fra nogle dubiøse kinesiske gimbals er DJI Osmo meget alene på markedet indtil videre. Det er ikke andre produkter, der tilbyder den samme pakke. Alternativet er derfor nærmere, om man skal investere i en GoPro4 Black Edition eller en Osmo. Kvalitetsmæssigt ligger de meget tæt på hinanden, hvor GoPro har fordele i form af mere håndterlig størrelse og et større udvalg af tilbehør, så har Osmo sin gimbal, der giver langt større kreative muligheder. Og her på redaktionen, har vi forlængst forelsket os i krabaten.
Design
Funktioner
Ydelse
Pris