TeknologiTophistorie

Døde jagtedderkopper laves til robotter

Ja, jo, de kan ganske vist ikke købes i butikker endnu, men forskere har fundet ud af at lave døde jagtedderkopper om til robotter.

Der er ikke lang tid til, du selv kan styre, hvornår kæresten hviner fra stuen over en kæmpe jagtedderkop. Videnskaben har nemlig formået at forvandlet døde jagtedderkopper til gribende “zombierobotter”, der kan gribe og bære objekter, der vejer mere end dobbelt så meget som dem selv.

Velkommen til de fagre – og temmelig klamme – nye verden, kaldet nekrorobotik. Det er forskere fra Rice University i USA, der står bag.

Nysgerrige efter, hvorfor edderkopper krøller sig sammen, når de dør, søgte forskerne hurtigt for at finde svaret. Og svaret – i det væsentlige intern hydraulik – førte til en morbid inspiration. Hvorfor ikke bruge ligene af døde jagtedderkopper som små luftdrevne gribere, der kan samle og flytte små elektroniske dele? Det skriver ScienceAlert.

I modsætning til mennesker, der bruger muskler til at bevæge lemmerne, bruger edderkopper en form for hydraulik. Benene bevæges, når der pumpes kropsvæsker ind i såkaldte prosoma-kamre. Det udnyttede forskerne ved at puste luft ind i en død jagtedderkop og derved aktivere dens ben. Klamt, men effektivt.

jagtedderkopper
Foto: Preston Innovation Laboratory.

Nu kan man med god grund spørge sig selv: Hvorfor? Forskerne tænker, at nekrorobotikken med tiden kan udnyttes i industrien. Edderkoppeben er bløde og kan gribe om store, porøse objekter uden at skade dem. Det kunne være eksempelvis elektronik.

Samtidig er edderkopper nemme at få fat i, billige og biologisk nedbrydelige.

Nekrorobotik-studiet er publiceret i tidsskriftet Advanced Science, hvis du vil læse mere.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.