TeknologiTophistorie

Drop gratis internet på ferien

Gratis internet er ikke altid, hvad det giver sig ud for, advarer Ingeniørforeningens ekspert i it-sikkerhed Jørn Guldberg.

Elektronik er blevet en fast ingrediens på ferien, og bruges flittigt til at gå på nettet for at finde restauranter, spille eller se film. Men der er god grund til at holde sig væk fra “gratis internet”, advarer Ingeniørforeningens ekspert i it-sikkerhed Jørn Guldberg.

I en ny undersøgelse blandt 2.000 danskere, som Useerneeds har lavet for Ingeniørforeningen, IDA, er det kun er 28 procent af danskerne, der altid fravælger offentlige hotspots, hvilket alle ellers som udgangspunkt burde gøre, mener Jørn Guldberg.

Artiklen fortsætter efter annoncen


– Hackere kan uden de store problemer lave et netværk, der ser troværdigt ud. Enten ligner det hotellets eller caféens, men vil man benytte det, skal man oftest lige afgive en række oplysninger eller oprette sig som bruger. På den måde kan de kriminelle få fat i dine oplysninger og stjæler herefter vitale data som brugernavne og adgangskoder, mens man er på nettet. Det, der skulle være en gratis internet, kan derfor ende som et dyrt bekendtskab, siger han.

Han understreger desuden, at man ikke skal logge automatisk på de netværk, som man plejer at bruge. Den nyeste tendens indenfor hacking er nemlig at udgive sig for at være et kendt WiFi, som man allerede har godkendt, og når man så logger automatisk på, har hackerne adgang til både mobil eller iPad.

– Start altid med at slå WiFi fra på alt, hvad man har taget med. Er man på ferie i Europa, bør man benytte dig af den data, man allerede har købt via sit abonnement, da der ikke længere kommer roamingtakster på, siger Jørn Guldberg.

Han anbefaler også, at man helt på linje med at pakke bikini og badebukser sørger for at have opdateret al elektronik inden afrejsen.

Artiklen fortsætter efter annoncen


– Skulle uheldet være ude, er det rart at have taget back-up af alt, inden man tager afsted. Sørg desuden for at have opdateret dine programmer, inden ferien starter og tjek samtidig, at du har sikkerhedsprogrammer installeret. Ikke bare på din computer, men også på din tablet og smartphone, siger Jørn Guldberg.

Back to top button