×
ElbilerTophistorie

EU slår fast: Plugin-hybrider er ikke grønne

Plugin-hybrider er slet ikke grønne, slår EU nu fast. Det går hårdt ud over regeringens aftale om 775.000 grønne biler på vejene i 2030

Plugin-hybriderne har virkelig taget danskerne med storm. Men de populære biler er slet ikke grønne. De er sorte. Det har EU slået fast i denne uge og fra 2026 vil plugin-hybriderne ikke tælle med i regnskabet af grønne biler i EU. Det efterlader regeringen og støttepartierne med et problem, for plugin-hybriderne tæller nemlig med i deres plan om 775.000 grønne biler på de danske veje i 2030.

Herhjemme regnes plugin-hybrider for at være grønne og de får derfor en klækkelig afgiftsrabat, der har gjort dem svært populære. Sidste år var den mest solgte bil i Danmark en plugin-hybrid, nemlig Ford Kuga. Der blev solgt 18.247 plugin-hybrider herhjemme sidste år og kun 14.238 rene elbiler.

Tendensen går igen i år, hvor der i første kvartal blev solgt 7.500 plugin-hybrider og kun 3.000 elbiler.

Problemet er, at plugin-hybrider kun er grønne, når de kører på strøm, hvorefter de fossile brændstoffer tager over. Det kræver altså, at ejerne er gode til at lade bilen op. Noget der tidligere har fået miljøorganisation til at kalde dem for “falske elbiler“.

Skatteminister Morten Bødskov (S) holder fast i, at hybridbilerne er et “grønt valg”. Han understreger dog samtidig, at partierne skal se på aftalen igen i 2025, og her kan ny teknologi komme til at spille en rolle. Til DR Nyheder siger han:

– Det er et grønt valg, og det, vi kan se, er, at hybridpluginbilerne nu overstiger dieselbiler. Der er et kraftigt fald i salget af dieselbiler og en vækst i antallet af rene elbiler og pluginhybridbiler. Vi har lavet den her meget ambitiøse aftale, og så har vi også aftalt, at i 2025 skal vi se på, hvordan udviklingen er gået. Der sker enormt meget på bilmarkedet i de her år. Der vil komme flere biler til, teknologien udvikler sig, og det har vi aftalt at kigge på i 2025, siger han til DR.

Både Radikale Venstre, SF og Enhedslisten er enige i, at aftalen skal genåbnes, så plugin-hybriderne fjernes fra målsætningen.

EU-Kommisionens guide hvad der er grønt og ikke grønt kan ses her. Det er en omfattende sag, der primært er beregnet som en hjælp til virksomheder, der vil investere grønt.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.