Elbiler

Grønne lån til plugin-hybrider er vildledende

Banker bør ikke tilbyde grønne lån til plugin-hybrider. Forbrugerrådets formand kalder det direkte vildledende.

Flere banker tilbyder lån med lavere rente til grønne biler – de såkaldt grønne lån. Men det bør de slet ikke gøre, lyder det nu fra flere steder. Plugin-hybriderne er ikke grønne, så det er vildledende, når bankerne tilbyder lånene til plugin-hybriderne, mener Forbrugerrådet Tænk.

– Vi tror, at vi træffer et grønt valg. Men når vi nu har fået ny viden, der viser, at de her biler ikke kører det, som man har defineret som grøn kørsel, så bliver vi snydt, siger Forbrugerrådets formand Anja Philip til DR.

Hun bakkes op af Jeppe Juul, der er seniorrådgiver hos Rådet for Grøn Omstilling:

– Det er med til at underbygge, at man betragter plugin-hybridbilen som grøn. Selv om vi ved, at den udleder 1-2 ton CO2 om året. Så hvis man gerne vil gøre noget grønt som bank, så bør man målrette lånene til elbiler, siger Jeppe Juul.

Syv ud af de ti største banker herhjemme tilbyder favorable lån til plugin-hybrider. Det viser en analyse som DR Nyheder har fået foretaget.

Merkur Andelskasse har endda besluttet helt at afvise billån til fossilbiler.

Lån & Spar er en af de banker, der tilbyder grønne lån til plugin-hybrider og det vil de fortsætte med indtil videre.

– Vi følger jo de meldinger, der kommer – dels fra EU og fra den danske regering. Sådan siger administrerende direktør i Lån og Spar, John Christiansen til DR Nyheder.

Kritikken af de grønne lån kommer i halen på en undersøgelse fra Vejdirektoratet der viser, at de danske plugin-hybrider ikke overholder grænseværdierne for grønne biler. EU har også tidligere slået fast, at plugin-hybrider ikke er grønne.

Læs også: Danskernes plugin-hybrider sviner dobbelt så meget som tilladt

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.