fbpx

 

 

 

 

Det intelligente hjem

Ecovacs Winbot 950

Winbot 950 er en Roomba til dine vinduer, som den vasker uden at kny. Men den er ikke så grundig, som jeg kunne ønske mig.

Først var der støvsugerrobotter. Så kom der plæneklipperrobotter og gulvvaskerrobotter – og nu har denne anmelder fået fingrene i noget, der ligner en drøm: En robot, der kan vaske mine beskidte vinduer. Men. Træerne vokser ikke ind i himlen – selv om Winbot 950 er en smart lille fætter, så er den altså ikke så grundig, som jeg kunne ønske mig.

Svært at gætte formålet

Designet på Winbot lægger sig tæt op af de øvrige robotprodukter fra Ecovacs (vi har blandt andet testet Deebot Ozmo 930, red.). Det er en kvadratisk sag med et håndtag øverst. Fra håndtaget er monteret en ledning, der skal sættes i stikkontakten. Robotten er udført i hvid plastik og er egentlig ganske nysselig at se på.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Det lykkedes ikke for en eneste af mine gæster i testperioden at gætte, hvad Winbot 950 skulle bruges til – men robotten vakte vild begejstring, når den blev sat i sving på vinduet. Se Winbot knokle med mit stuevindue i videoen herunder.Her kører Winbot rundt på mit vindue.

Bundet til stikkontakten

Der er en god grund til at Winbot 950 ikke kører på batteri ligesom sine støvsugende familiemedlemmer: Den skal bruge masser af strøm. Det skal den, fordi den bruger vakuum til at suge sig fast på vinduet (og det er i sig selv ret imponerende, at den kan det). Men ledningen betyder altså, at den har en effektiv aktionsradius på fem meter fra en stikkontakt – lidt længere, hvis man benytter det medfølgende forlængerkabel. Ikke at rækkevidden overhovedet var et problem for denne anmelder.

Og, nej, Winbot falder ikke ned og baldrer potteplanterne i vindueskarmen, hvis strømmen går. Der er heldigvis indbygget et backupbatteri, der kan holde maskinen i gang, indtil du manuelt kan slukke og fjerne robotten fra vinduet. Batteriet kan holde Winbot fast på vinduet i op til 15 minutter. Skulle det værste ske, så medfølger det også en sikkerhedssnor, der monteres på vinduet med en sugekop og griber Winbot hvis den skulle falde. Men det er sikkerhed i yderste konsekvens – og med mindre du bor i etageejendom og skal vaske vinduerne udvendigt, vil du sandsynligvis aldrig få brug for sikkerhedssnoren.

Winbot 950
Winbot 950 suger sig fast til vinduet ved hjælp af vakuum.

Knokler metodisk rundt

I modsætning til god gammeldags vinduesvask, så benytter Winbot ikke vand til at vaske dine vinduer. I stedet skal man sprøjte rensevæske på en af de medfølgende tre mikrofiberklude, der monteres på undersiden af robotten. Der medfølger en enkelt flaske væske og Ecovacs anbefaler naturligvis, at man udelukkende bruger deres (temmelig dyre, red.) rensevæske, men undertegnede forsøgte også med helt almindelig vinduesrens og bemærkede ikke nogen forringelse i effektiviteten. Mikrofiberkludene er i øvrigt til genbrug; de kan vaskes igen og igen. Det er et godt træk af Ecovacs.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når robotten skal startes, sættes den op mod vinduet. Når “start”-knappen trykkes, suger den sig fast, og få sekunder efter går den i gang. Som det ses i videoen ovenfor er den ret metodisk. Ved hjælp af sensorer finder robotten vinduets kanter og kører herefter i faste, lige baner over hele vinduet.

Sensorerne hjælper også robotten med at undgå forhindringer – såsom håndtag og sprosser – og de forhindrer den i at køre ud over kanter, hvis der ikke er rammer omkring vinduet.

Effektiviteten …

Af andre positive aspekter er der prisen. Winbot er med en pris på under tre tusinde en ret billig hushjælperrobot. Og så er jeg faktisk ret imponeret over, at den ikke støjer mere end den gør, taget i betragtning, at den skal bruge godt med kraft på at suge sig fast på vinduet. Man kan snildt samtale mens robotten knokler – og den er betragtelig mere stille end flere robotstøvsugere, jeg har prøvet i årenes løb.

Men som nævnt vokser træerne ikke ind i himlen. Winbot 950 kapper hjørner og kanter – den efterlader cirka en centimeters uvasket kant hele vejen rundt i vinduet, på grund af sin konstruktion. Der er ingen vej udenom at skulle hjørner og kanter igennem manuelt. Og så egner Winbot 950 sig bestemt ikke til udvendig forårsrengøring af meget beskidte vinduer, hvor snavses tværes rundt i stedet for at blive fjernet.

Artiklen fortsætter efter annoncen Disney+

Er du hysterisk med dine vinduer, vil du næppe være tilfreds med Winbots arbejdsindsats. Men har du taget vinduerne manuelt og vil du bare sørge for, at de holder sig rene, så er Winbot 950 en ren drøm.

Ecovacs Winbot 950

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

2.799 kr.

Winbot 950 er en fortrinlig lille hjælper til vinduer, der ikke er møgbeskidte. Men den klipper hjørner og kanter ...

Back to top button