×
ElbilerTophistorie

Ford Mustang Mach-e godkendt til håndfri kørsel i England

Ejere af Ford Mustang Mach-e kan nu med god samvittighed slippe rattet. Som den første bil i England er Mach-e godkendt til håndfri kørsel.

Det kan godt være, at Tesla er nået langt med deres Full Self-Driving software, men de overhales altså af konkurrenterne, når det gælder godkendelser. I Storbritannien har Ford netop fået godkendt Mustang Mach-e til håndfri kørsel, fortæller avisen The Guardian.

Godkendelsen gælder, hvis bilen har installeret den såkaldte BlueCruise-funktion, der koster omkring 155 kroner om måneden. Den giver selvkørende kørsel på noget, der ligner niveau to en halv. Selv om føreren kan slippe både rat og pedaler, skal øjnene fortsat være rettet mod vejen.

Et kamera tjekker konstant, om føreren lever op til det. Hvis ikke, vil bilen udsende advarsler og i sidste ende sænke farten.

Det er også kun lovligt at aktivere håndfri kørsel på motorveje, hvor der er en fysisk barriere mellem bilen og de modkørende.

Selv om godkendelsen er et stort skridt for Ford i England, er de ikke “forrest” i kapløbet, overordnet set. Den plads tilfalder Mercedes-Benz. Allerede i december 2021 blev Mercedes EQS godkendt til håndfri kørsel på niveau 3 i Tyskland. Og i februar i år blev EQS ligeledes godkendt til niveau 3 i Nevada, USA.

Tesla Full Self-Driving regnes stadig for at være niveau 2.

De seks niveauer er som følger:

Seks niveauer af selvkørende biler

Niveau 0
Slet ikke selvkørende.

Niveau 1
Som de fleste biler i dag (autopilot, parkeringshjælp, etc.).

Niveau 2
Systemet kan håndtere bilens bevægelser frem og tilbage OG til siderne (adaptiv fartpilot, vognbaneassistent, m.m.), men chaufføren skal holde hænder på rattet.

Niveau 3
Nu er bilen reelt selvkørende og chaufføren kan se film eller læse bøger. Skal dog kunne gribe ind, hvis systemet forlanger det.

Niveau 4
Her kan bilen køre helt selv på særligt udvalgte eller programmerede ruter.

Niveau 5
Her er rat eller pedaler slet ikke nødvendig. Bilen vil kunne køre automatisk, selv på grus- eller markveje.

Læs mere i dybden om definitionerne i denne artikel.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.