TeknologiTophistorie

Forsker antyder at kunstig intelligens har opnået bevidsthed

Forskningslederen hos OpenAI siger, at store neurale netværk måske allerede har opnået en form for bevidsthed.

Den ledende forsker hos OpenAI, der er et forskningslaboratorium for kunstig intelligens, har i denne uge fremsat en overraskende påstand. At kunstig intelligens allerede er ved at vinde bevidsthed. I et tweet skriver Ilya Sutskever, der er chefforsker hos OpenAI-forskningsgruppen, at “det er muligt, at store neurale netværk er en smule bevidste”.

Det er et kontroversielt tweet, da det modsiger konsensus blandt andre forskere i kunstig intelligens. De er enige om, at kunstig intelligens har gjort store fremskridt i det seneste årti. Men at den fortsat mangler både menneskelig intelligens og evnen til at at opleve verden bevidst.

Ilya Sutskever har længe været optaget af det, man kalder Artificial General Intelligence, AGI eller Stærk AI. Begrebet dækker over den hypotetiske evne til at forstå eller lære enhver intellektuel opgave, som et menneske kan.

I dokumentarfilmen iHuman fra 2019 erklærede han, at AGI vil “løse alle de problemer, vi har i dag”. Samtidig advarede han dog også om, at de også har “potentiale til at skabe uendeligt stabile diktaturer”. Dokumentaren kan i øvrigt lejes eller købes på Apple TV+.

Tweetet er dog første gang at Sutskever, der er medstifter af OpenAI sammen med Elon Musk og Sam Altman, antyder, at bevidsthed i kunstig intelligens allerede kan være en realitet.

Med til historien hører, at Elon Musk forlod OpenAI allerede i 2019 efter uenigheder om forskningsretningen. Han meddelte sin afgang kort efter at OpenAI lancerede en “Fake News”-tekstgenerator, kendt som GPT-3, baseret på kunstig intelligens. Efter Musks afgang blev OpenAI omdannet fra at være en non-profit organisation til en såkaldt capped-profit model. Det betyder, at virksomheden tilbyder investorer, at de kan tjene op til et defineret beløb.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.