fbpx

 

 

 

 

Wearables

Fossil Q Machine

Fossil Q Machine er mere ur end det er smart. Til gengæld skal det stort set aldrig genoplades.

Fossil Q Machine er den del af en bølge af nye såkaldte hybrid-smartwatches, der er henvendt til alle dem, der synes at et ur skal ligne et ur – smart eller ej. Samtidig er der skruet gevaldigt ned for de intelligente funktioner, prisen umanerlig lav og så skal det ikke lades op hver nat. Faktisk kan batteriet holde i op til et år.

Maskulint udtryk

Q Machine er – til prisen – et ret lækkert udseende ur. Og det er tydeligt, at Fossil er vant til at producere ure, for både materialevalg og samlekvalitet ligger langt over mange af de “rigtige” smartwatches jeg har testet. Remmen er af robust læder og både urkasse og knapperne af metal. Ingen billig plastik her. Den har et markant mere maskulint udtryk end for eksempel Apple Watch.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Fossil Q Machine
Fossil Q Machine på armen. Det er svært at se, at det har smarte funktioner.

Man kan overhovedet ikke se, at der er smarte funktioner integreret i Fossil Q Machine. Det ligner et helt traditionelt ur, fyldt med tandhjul. Men vipper man bagsiden af, kan man erfare, at det ikke er tilfældet. Uret er 100 procent elektronisk; selv armene drives af en lille motor, der aldrig har set skyggen af et tandhjul. Og det er der en god grund til; det er nemlig armene, der fortæller, om der er kommet beskeder – og hvem de er fra.

Kræver en god hukommelse

Har du tidligere ejet et smartwatch fra for eksempel Apple eller Google, og elsket at de mange funktioner, vil du næppe stille dig tilfreds med Q Machine. Der er vitterlig ikke mange tricks bag glasset. Men i betragtning af, at uret hverken har skærm eller tale, så er det imponerende, hvad det kan fortælle.

Uret tæller skridt, holder øje med din søvn, gør det muligt at fjernbetjene musikafspilleren, fungerer som fjernudløser til kameraet og en hel del mere. Nå, ja, og så kan du naturligvis få notifikationer. Hvis du altså har en god hukommelse …

Kontakter eller apps tildeles et af de 12 timetal – og kommer der en notifikation, vibrerer uret mens viserne kører ned på det aktuelle tal. Ringer den kontakt, du har tildelt ”klokken 1”-tallet, kører viserne til klokken 1. Har du tildelt Facebook til klokken 3, kører viserne derhen, når der kommer en ny besked på Facebook. Og så fremdeles. Du får altså ikke indholdet af notifikationer, som på traditionelle smartwatches, men bare en besked om hvilken type notifikation, du har modtaget.

Fossil Q Machine
Kontakter og apps tildeles tildeles et af de 12 timetal.

På samme måde kan du via app’en indstille urets tre knapper til at udføre specifikke funktioner. For eksempel at vise datoen – hvorefter urets to visere drøner ned på det minut på urskiven, der viser den aktuelle dato. Altså ikke måned, men kun dag. Eller du kan dedikere en knap som fjernudløser til mobilens kamera. Der er adskillige konfigurationsmulighed, som alle klares via app’en.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Ikke til sportsfolket

Urets fitness-funktioner er ret basale – faktisk tracker uret udelukkende skridt og søvn. Der er hverken pulsmåler eller træningsfunktioner til løb, svømning eller cykling. Søvnfunktionen er også ret basal, idet du kan indstille et søvnmål – jeg valgte syv timer – hvorefter app’en kan fortælle, om du nåede målet eller ej. Der er ingen detaljerede informationer om søvnens kvalitet på diverse tidspunkter gennem natten.

Uret kan forbindes til både Apple Sundhed og Google Fit. Det er rigeligt til undertegnede, men er du den aktive type, skal du nok overveje at kigge mod andre løsninger.

Uoverskuelig app

Selve app’en virker på både iOS og Android. Jeg testede uret med en iPhone og min største anke er, at app’en er temmelig besværlig at finde rundt i. Opsætningen er ikke specielt intuitiv og app’en virker rodet, fordi der er syltet egenreklamer ind på forsiden. Det kræver sin tid at finde ud af, hvor og hvordan man indstiller urets forskellige funktioner.

Artiklen fortsætter efter annoncen

En af urets helt store fordele er batterilevetiden. Fossil hævder, at det kan holde i op til et år, men det er naturligvis afhængig af brug. Efter tre måneder med uret er batteriet halveret, men et halvt år er bestemt også acceptabelt. Og så er det ret nemt at skifte batteriet selv – uret bruger et helt traditionelt CR2430-batteri. Jeg mangler dog en bedre indikator på batteriets beskaffenhed; der er ingen procentvisning, bare et ikon som det kendes fra mobiltelefonens statusbar.

Fossil Q Machine
Urets tre knapper kan indstilles til at udføre forskellige funktioner.

Visuelt lækkert

Fossil Q Machine er et ret flot smartwatch til en ganske fornuftig pris. For det utrænede øje er det svært at se, at det overhovedet er et smartwatch, men det leverer faktisk en masse af de funktioner, som ”rigtige” smartwatches kan levere – på en markant mere diskret måde. Måske for diskret, hvis du virkelig vil dykke ned i de funktioner, et smartwatch kan levere. Personligt savnede jeg for eksempel indhold i mine notifikationer.

Fossil Q Machine er et smartwatch til dig, der egentlig helst vil have et rigtigt ur der ser godt ud på armen – men hvis du er på udkig efter den seneste smartwatch-teknologi vil det næppe tilfredsstille din trang.

Fossil Q Machine

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

1.395 kr.

Flot og billigt, men som smartwatch er det i den lette ende.

Back to top button