×
ElbilerTophistorie

Fuld opladning fra 0 til 100 procent på ti minutter

Inden årets udgang vil både Byd og CATL lancere nye batterier, der teoretisk vil kunne lades fra 0-100 procent på ti minutter.

De elbiler på de danske veje, der lader hurtigst, kan typisk lade 10-80 procent på knapt 20 minutter. Men ifølge mediet CNEVPost gør både CATL og Byd klar til at lancere en ny generation af batterier med væsentlig hurtigere opladning.

Batteriinnovationerne fra de to kinesiske firmaer er såkaldte 6C batterier. Det betyder, kort fortalt, at de teoretisk kan lades op med en effekt, der er seks gange deres egen kapacitet. Ved 1C kan et 80 kWh batteri eksempelviis oplades med maksimalt 80 kW.

Ved 6C kan det samme batteri teoretisk oplades med seks gange opladningskapaciteten, altså op til 480 kW. De vil teoretisk kunne lades fuldt op – altså fra 0-100 procent – på bare ti minutter.

Mediet skriver, at Byd i løbet af årets anden halvdel vil lancere sit Blade 2.0 batteri. Det bliver et batteri, baseret på LFP-kemi. Det er billigere og også væsentligt mere holdbart end det alternative NCM-batteri. LFP-batterier er også fri for kontroversielle metaller som kobolt og nikkel. Til gengæld er batterier med NCM-kemi typisk mere energitætte.

Konkurrenten CATL, der er verdens førende batteriproducent, vil også have et LTP-batteri i 6C-kategorien klar inden årets udgang. Batteriet er en 6C variant af deres populære Qilin batteri.

Inden vi hæver armene over hovedet skal det nævnes, at der p.t. ikke er store muligheder for at udnytte den hurtige ladeeffekt i 6C batterier. For at opnå en lademultiplikator på bare 4C eller 5C skal effekten fra lynladeren være mindst 360 kW. De første 400 kW lynladere er først ved at blive sat op herhjemme.

Læs mere: Cirkle K indfører 400 kW lynladere.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.