Google Earth er i forvejen et fascinerende og imponerede projekt, men i disse dage får den sin største opdatering i årevis i form af en helt ny dimension: Tid. Google har simpelthen gjort det muligt at lave timelapse af hele kloden og hvordan steder har forandret sig mellem 1984 og 2020.
Timeline-funktionen er kommet til verden ved hjælp af millioner af satellitbilleder fra de sidste 36 år. Det er fascinerende billeder – og nogle af dem også skræmmende, i de tilfælde, hvor de viser konsekvenserne af den globale opvarmning.
I Timelapse kan man se lokal udvikling af havnemiljøer i blandt andet Frederikshavn, Rønne og København. Ligeledes kan man tydeligt se globale forandringer: Amazonas skrumper, Arktis smelter og Aralsøen tørrer ind.
– Klimaforandringer kan være svære at få øje på i det daglige, men nu får alle muligheden for at springe ud i stratosfæren og få et unikt indblik i, hvordan kloden har udviklet sig gennem fire årtier, både med og uden menneskelig påvirkning. På den måde kan man se planeten i en ny dimension – tid, siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef for Google i Danmark.
Der er dog også mere fascinerende muligheder. I videoen nedenfor har Google peget fokus på København og Malmö, og her kan me se Øresundsforbindelsen blive til.
De 24 millioner satellitbilleder er blevet til i samarbejde med det amerikanske rumagentur NASA, det fælles rumprogram Landsat og det europæiske rumprogram Copernicus og EU-Kommissionen. Billederne er samlet i én stor videomosaik på størrelse med en halv million videoer i 4K-opløsning.
Samtidig offentliggør Google flere end 800 timelapse-videoer i 2D og 3D til brug for forskere, lærere, journalister – og alle andre. De er opdelt i fem kategorier: forandringer af skovområder, urban vækst, varmere temperaturer, nye energikilder og verdens sårbare skønhed. Kategorierne fungerer som guidede ture i menneskers påvirkning af naturen med historier om, hvordan områderne forandrer sig, og hvad det blandt andet betyder for dyrelivet og lokalbefolkningen.
Fakta om Google Earth timelapse
- Se de menneskeskabte forandringer fra 1984 til 2020 i Google Earth her.
- 800 konkrete eksempler til offentligt brug er samlet her i 2D og 3D.
- Videomosaikken på 24 mio. billeder er på 4,4 terapixel og svarer til 530.000 videoer i 4K-opløsning (3840 x 2160 pixels).
- Alt arbejde er udført i Googles CO2-neutrale datacentre, som matches 100 procent af vedvarende energi.
- Google Earth giver mulighed for at gennemse 58 mio. kvadratkilometer på kloden via sattelitbilleder.
- Læs mere om projektet i dette blogindlæg.