fbpx

 

 

 

 

TeknologiTophistorie

Google Earth laver 36-års timelapse af hele kloden

Nu kan du se, hvordan planeten har forandret sig mellem 1984 og 2020. Google Earth har gjort det muligt at timelapse hele kloden.

Google Earth er i forvejen et fascinerende og imponerede projekt, men i disse dage får den sin største opdatering i årevis i form af en helt ny dimension: Tid. Google har simpelthen gjort det muligt at lave timelapse af hele kloden og hvordan steder har forandret sig mellem 1984 og 2020.

Timeline-funktionen er kommet til verden ved hjælp af millioner af satellitbilleder fra de sidste 36 år. Det er fascinerende billeder – og nogle af dem også skræmmende, i de tilfælde, hvor de viser konsekvenserne af den globale opvarmning.

Artiklen fortsætter efter annoncen

I Timelapse kan man se lokal udvikling af havnemiljøer i blandt andet Frederikshavn, Rønne og København. Ligeledes kan man tydeligt se globale forandringer: Amazonas skrumper, Arktis smelter og Aralsøen tørrer ind.

– Klimaforandringer kan være svære at få øje på i det daglige, men nu får alle muligheden for at springe ud i stratosfæren og få et unikt indblik i, hvordan kloden har udviklet sig gennem fire årtier, både med og uden menneskelig påvirkning. På den måde kan man se planeten i en ny dimension – tid, siger Jesper Vangkilde, kommunikationschef for Google i Danmark.

Der er dog også mere fascinerende muligheder. I videoen nedenfor har Google peget fokus på København og Malmö, og her kan me se Øresundsforbindelsen blive til.

De 24 millioner satellitbilleder er blevet til i samarbejde med det amerikanske rumagentur NASA, det fælles rumprogram Landsat og det europæiske rumprogram Copernicus og EU-Kommissionen. Billederne er samlet i én stor videomosaik på størrelse med en halv million videoer i 4K-opløsning.

Samtidig offentliggør Google flere end 800 timelapse-videoer i 2D og 3D til brug for forskere, lærere, journalister – og alle andre. De er opdelt i fem kategorier: forandringer af skovområder, urban vækst, varmere temperaturer, nye energikilder og verdens sårbare skønhed. Kategorierne fungerer som guidede ture i menneskers påvirkning af naturen med historier om, hvordan områderne forandrer sig, og hvad det blandt andet betyder for dyrelivet og lokalbefolkningen.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Fakta om Google Earth timelapse

  • Se de menneskeskabte forandringer fra 1984 til 2020 i Google Earth her
  • 800 konkrete eksempler til offentligt brug er samlet her i 2D og 3D.
  • Videomosaikken på 24 mio. billeder er på 4,4 terapixel og svarer til 530.000 videoer i 4K-opløsning (3840 x 2160 pixels).
  • Alt arbejde er udført i Googles CO2-neutrale datacentre, som matches 100 procent af vedvarende energi.
  • Google Earth giver mulighed for at gennemse 58 mio. kvadratkilometer på kloden via sattelitbilleder.
  • Læs mere om projektet i dette blogindlæg.

Back to top button