Computere og tilbehørGaming

HP Omen X Laptop

Den skal være blandt toppen af gaming laptops, og den er det ypperste, som HP Omen har produceret. Men kan denne bærbar leve op til sine meget fine specifikationer? Vi har testet monsteret.

Da jeg blev spurgt, om jeg ville teste den bedste og vildeste bærbar fra HP Omen X, tog det mig ikke mange sekunder at sige ja. Og efter at prøvekørt den i en måneds tid må jeg konkludere, at Omen X lever op til den hype, HP smider efter den.

Første indtryk

Allerede ved udpakningen kan man se og mærke, at Omen X er beregnet til seriøs gaming. Bare strømforsyningen til computeren er på imponerende 330w. Der er tale om en refleksfri 17.3″ 120 Hz IPS-skærm, en 4 kerner Intel I7-7820HK processor på 2.9 GHz, der går op til 3.9 GHz, 2 x 1 tb 7200 o/min sata harddiske, et mekanisk tastatur, et Geforce GTX 1080 grafikkort, 32 gb ram og lyd fra B&O. Ydermere har computeren også en aluminiumsoverflade, der får det hele til at virke meget robust. Med så meget indhold, skal der selvfølgelig også køling til. I denne model er der hele fire kølere. Èn i hver side og to bag på computeren. Hele herligheden måler 42,5 x 32,72 x 3,64 cm og vejer 4.85 kg. Altså et monster uden lige.

Ind- og udgange

  • 2 Thunderbolt™ 3 (dataoverførsel op til 40 GB/sek., DP1.2, HP Sleep and Charge)
  • 3 USB 3.1, 1. generation (1 HP Sleep and Charge)
  • 1 Mini DisplayPort™
  • 1 HDMI
  • 1 RJ-45
  • 1 kombineret hovedtelefon-/mikrofonstik
  • 1 mikrofonstik
  • 1 multiformat SD-mediekortlæser

Ved første start af computeren, skriger den også bare gaming ud i hovedet på mig. Tasteturet lyser rødt i en bølgende effekt under opstart, Omen lyser flot op i rødt under skærmen, og så lyser Omens logo og et stort X også op på bagsiden af skærmen. Den er lynhurtig til at starte op og efter få sekunder, er jeg klar i Windows. Jeg vil sige, at da jeg tjekkede specifikationerne ud på computeren, var jeg ret skuffet over, at der ikke var nogen SSD. Der er i stedet to harddiske, der er sat op i raid. Jeg var meget skeptisk i starten, men jeg fandt ud af, at den er rigelig hurtig til at navigere rundt i Windows og loade spil. Så under min test har jeg ikke savnet SSD’en, som jo ellers er et must i nutidens computere. Noget andet jeg undrede mig over, er, at HP har valgt at føre strømkablet ud i højre side, i stedet for ud af bagenden. Det kan være meget irriterende, når man har musen i højre side – især fordi det er et meget tykt kabel, da det jo er koblet til en 330w adapter.

Lyden er god af en bærbar at være

Som jeg også skrev tidligere, så har computeren indbygget højtalere fra B&O, og jeg var selvfølgelig meget spændt på, hvordan det så lyder. Jeg spillede noget forskelligt musik fra Spotify, hvor jeg hørte alt fra Dire Straits, til Michael Jackson til noget Metallica. Og jeg må sige, at højtalerne spiller overbevisende. Der var en rigtig fin spredning af mellemtonerne, og man kunne godt høre detaljer, som ellers normalt ville have været væk på en bærbar computer. Men mellemtone og diskant gik fint igennem. Der kunne godt have været lidt mere bas men udover det, spillede de rigtig godt. Derudover kan de også spille ret højt, så jeg havde heller ikke behov for at tilslutte eksterne højtalere til at spille stuen op.

Klarer sig godt i 3DMark

Efter min lydtest, var det på tide at stressteste computeren lidt for at finde ud af, hvad den i virkeligheden kan. Jeg bruger selv FutureMark 3DMark, så jeg tog computeren igennem nogle benchmarks der.

Jeg startede med at køre programmet Time Spy, hvor computeren scorede 6294. Det er i den høje ende, og det viser, at den er blandt de bedste gaming laptops.

Den næste test var en tur gennem Fire Strike. Endnu et program, der tester grafikken og computerens performance i spil. Her scorede denne Omen 14598. Det er også i den meget høje ende, og computeren kan uden problemer trække alle nye spil.

Nok om specifikationer og benchmarks. Hvordan klarer den sig så i spil?

Den er virkelig fed at spille på

Som tidligere nævnt i anmeldelsen, så har computeren indbygget et RGB mekanisk tastatur, og det kommer virkelig til sin ret i spil. Knapperne sidder godt, og de er nemme at navigere imellem. Derudover er der heller ikke en ligeså dominerende kliklyd, som der er på mange mekaniske tastaturer. Her skal HP have credit for at have lavet et rigtig lækkert mekanisk tastatur, uden det behøver at larme så meget, at andre bliver trætte af, at man spiller på alle tider af døgnet.

GTA 5

Jeg startede med at spille GTA 5, og det kørte helt flydende. Jeg havde sat alt på maks, og HP Omen kørte med en FPS mellem 86 og 120, alt efter hvor meget der skete på skærmen. Farverne var flotte på skærmen, og jeg havde absolut ingen problemer med spillet. Når det er sagt (og det gælder for alle de spil, jeg har testet), så skal der også noget køling til alle komponenterne. Her må jeg sige, at den larmer ret meget. Når først den skal bruge nogle kræfter, og der bliver skruet op for de fire blæsere, så lyder det lidt som en jetmotor. Det var ikke noget jeg selv lagde mærke til i starten, da jeg havde headset på, men jeg blev gjort opmærksom på det af en kammerat. Derfor valgte jeg at lave en decibelmåling, og her havde computeren en gennemsnitsstøj på 65 decibel, og den peakede ved 72.5 decibel, hvor den var mest presset. Jeg målte støjen med en app ca 20 centimeter fra en af blæserne, så der tages forbehold for visse unøjagtigheder. Men det giver en indikation af, at den i hvert fald ikke er særlig lydløs under spil.

CS:GO

Det næste spil i rækken er CS:GO. Det er jo meget oppe i tiden, så det skulle selvfølgelig også prøves af. Her kan man virkelig mærke, at den kraftige CPU kommer til sin ret. Jeg ved godt, at hardcore Counter-Strike spillere sætter skærmen til 4:3 og alle indstillinger på low for at få flest mulige FPS. Jeg gjorde det modsatte. Jeg satte alt på maks, og den kørte stabilt med mellem 190 og 270 FPS. Det burde at være nok til den almene gamer, hvor grafikken til gengæld ikke ligner noget fra start nullerne.

Path of Exile

Jeg ville også teste computeren i et klassisk hack n’ slash spil, så jeg spillede noget Path of Exile. Igen leverer den hvad den skal. Alt kørte flydende, og selv i situationer, hvor der skete virkelig meget på skærmen, oplevede jeg ikke noget lag. Den kørte stabilt med omkring 120 FPS, når alle indstillinger var på maks. Også rigtig godt klaret.

Battlefield 1

Det sidst spil jeg har brugt til denne test var Battlefield 1. Også et rigtig godt spil til at teste computerens formåen. Her havde den også en stabil FPS på 120, og det var selvom, at jeg var midt i en stor krigszone. Alt i alt en rigtig fed computer, der har performed som den skal under alle de spil, jeg har smidt efter den.
Med hensyn til de to harddiske, som jeg var lidt bekymret for i starten, må jeg bare sige, at der ikke har været nogle problemer. Spillenes load-tider har været lige så hurtige på HP Omen, som de er på min stationære computer, hvor jeg har dem installeret på en SSD. Så mine bekymringer er gjort til skamme, i hvert fald under denne test.

Skal være tilkoblet strømkabel under spil

Computeren virker rigtig fint på batteriet under almindeligt brug som surfing og skrivning. Men når der bliver startet op i et spil, skal den være tilkoblet et kabel. Jeg ville selv teste, hvordan den performede på batteriet, og her må jeg bare sige, at det ikke var en succes. Spillene laggede, og det var bare ikke en særlig god oplevelse. Efter jeg tilsluttede strømmen igen, var der ingen problemer. Så under spil er det vigtigt at være i nærheden af en stikkontakt, da grafikkortet skal have noget strøm for at fungere optimalt.

Skærmen er lidt lille at spille på

Skærmen er en 17.3″, der virker meget lille, når man er vant til at spille på en 27″. Derudover er det kun en 1080p skærm, hvor man gerne ville have haft en 4K. Når det er sagt, så er de 1080p sammen med de 120Hz virkelig lækkert at spille på. Det fungerer godt sammen, og det ser rigtig flot ud. Jeg har dog flere gange i løbet af den seneste måned valgt at koble computeren til en ekstern skærm. Det fungerede virkelig godt, og computeren havde ingen problemer med at fungere som min primære computer tilkoblet ekstern skærm, tastatur og mus. Så hvis man har en skærm derhjemme, men ikke har plads til en stationær computer, så kan den her være et rigtig godt alternativ.

Prisen ligger i den helt tunge ende

Hvad koster sådan en lækker bærbar, tænker du måske? Den koster den nette sum af 32.000 kroner. Det er en afsindig høj pris for en gaming laptop, men det er også Omens topmodel. Det er det ypperste, de har kunne levere til dags dato, og de har ikke sparet på indholdet. Med hensyn til om den er pengene værd, så vil jeg sige, at den virkelig sparker røv i spil. Og den performer rigtig godt i benchmark tests. Men det gør billigere alternativer selvfølgelig også. Så denne computer er nok mest henvendt til en feinsmecher, der ikke vil gå på kompromis med kvaliteten. Det kan også være, at man har pengene men ikke har plads til en stationær, så kan denne være en fin erstatning, da den fungerer upåklageligt med tilknyttet eksternt hardware.

Konklusion

Efter en måneds tests, er jeg nået til vejs ende, og jeg må sige, at jeg har været virkelig glad for at have denne HP Omen X til låns. Det er en computer, hvor der ikke er sparet på noget, og den viser i bedste stil, hvad det ypperste inden for gaming laptops i øjeblikket kan levere. Både i 3DMark og spil performer den virkelig godt. Derudover kan jeg ret godt lide designet, hvor den ikke prøver at ligne noget, den ikke er. Den oser af gaming. Til gengæld gør størrelsen og vægten nok også, at det ikke er den computer, man slæber med på studiet hver dag. Der er bare det med prisen. 32.000 kroner er rigtig mange penge for en gaming laptop. Men hvis man har pengene og gerne vil have noget af det bedste, der er på markedet, eller hvis man vil erstatte sin stationære, så kan denne HP Omen X være et rigtig godt valg.

Læs mere om HP Omen X Laptop her

 

HP Omen X 17 ap002no

Design
Funktioner
Ydelse
Pris

32.000 kr.

En rigtig fed gaming laptop, der viser det ypperste inden for gaming i øjeblikket - men priser er også i den absolutte høje ende.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.