×
FeaturesTeknologi

Nu slipper du snart for simkortet – eSim er lige om hjørnet

Simkortets dage er – heldigvis – talte. Simkortet – det lille elektroniske kort, du sætter i din telefon – får nemlig en afløser, kaldet eSim.

I fremtiden kan du nemlig skifte teleudbyder helt uden at fedte med at få fat i et simkort, for stort set alt fra køleskabe til biler vil indeholde et eSim. Ideen er simpel; i stedet for et fysisk kort med informationer tilføjer du blot et ID der identificerer dig over for netværket.

Få nyheder om tech, gadgets, det intelligente hjem og elektriske biler – alt sammen i dit nyhedsfeed på Facebook. Giv iNPUT et like her!

Forældet simkort

Simkortet fylder i smartphones – ikke bare kortet selv, men også den læser, der skal hente informationerne ud af simkortet. Den plads vil de fleste smartphoneproducenter rigtigt gerne have fat i og bruge til andre ting – eksempelvis et større batteri. Samtidig er der alt for meget bøvl for brugerne med at få fat i og installere simkort. Hver gang man skifter operatør skal man have fat i et nyt kort, hvilket simpelthen er upraktisk – og i fremtiden altså unødvendigt.

Apple på forkant

Allerede med iPad Air 2 lancerede Apple deres egen udgave af eSim – Apple Sim. Efterfølgende har standarden været tilgængelig i langt de fleste iOS enheder – blandt andet den nye iPad Pro 10,5″.

Apple samarbejder med telebranchens internationale forening GSMA, der tidligere har udsendt følgende meddelelse om samarbejdet med Apple:

“GSMA arbejder med Apple for at sikre deres støtte til eSim initiativet. Vi er optimistiske og arbejder stadig på en formel aftale.”

Umiddelbart ser det altså ud til, at Apple og resten af branchen får samme standard for eSim – eller i det mindste vil Apple Sim være kompatibel med standarden. De seneste enheder vi har set med eSim er Samsungs serie af Gear ure, blandt andet er Gear S3 udstyret med indbygget eSim.

eSim
Den nye iPad Pro har mulighed for at gå på 4G uden brug af simkort.

Gennembrud for smartwatches?

Apples kommende Apple Watch Series 3 kan meget vel tænkes at indeholde eSim. Dermed vil man kunne være online og på mange måder bruge uret som en telefon. Eftersom Samsungs smartwatches allerede understøtter eSim og de fleste andre producenter også planlægger at bruge teknologien vil vi formentlig se urene blive mere populære når de uafhængigt af en telefon vil kunne bruges til opkald og datatjenester. Især vil det være interessant for sportsudøvere at de vil kunne have en forbundet enhed om håndleddet i stedet for en klodset telefonholder bundet om armen.

Operatørerne holder igen

Indtil videre har det mest været teleoperatørerne, der har holdt igen med at lancere eSim selv om der efterhånden har været eSim enheder på markedet i flere år. Det har der været flere grunde til; først og fremmest gør eSim det meget lettere at skifte udbyder, og de i forvejen troløse kunder vil have endnu lettere ved at skifte operatøren ud med en billigere. Samtidig kunne operatørerne være bekymrede for, at aktører der ellers har holdt sig fra at konkurrere med dem vil genoverveje. Man kunne eksempelvis forestille sig, at Apple ville gøre et teleabonnement til en del af deres iCloud service – uden den fysiske forhindring, simkortet er, ville det være ganske simpelt for Apple at leje sig ind på lokale netværk og dermed blive teleudbyder. Apple har tidligere afvist at de overvejede den strategi – men uden simkortet kan det blive aktuelt alligevel.

Telia er klar

På trods af forhindringerne er der dog lidt bevægelse – tidligere har Telia åbnet for, at brugerne i Norge og Finland har kunnet bruge eSim enheder, og nu gør de også klar til at lancere her i landet.

”I Telia har vi faktisk allerede lancerede eSim i Norge. I Danmark lancerer vi eSim, så snart vi finder det relevant i forhold til produkter, der understøtter den nye teknologi,” siger Telias privatkundedirektør Christoph Nørgaard. Spørgsmålet er så, om de mange eksisterende enheder ikke er interessante nok for Telia og de andre teleoperatører? I hvert fald ser det ud til, at Telia er ved at være klar – og så burde de resterende operatører følge med ganske hurtigt.

I løbet af kort tid kan du altså forhåbentlig slippe for de irriterende små simkort og blot vælge din udbyder fra kontrolpanelet på telefonen eller uret. Eller bilen eller køleskabet.

 

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.