×
TeknologiTophistorie

Ny optisk disk kan lagre 14.000 biograffilm i 4K-kvalitet

Kinesiske forskere har skabt en optisk disk på størrelse med en DVD, der kan lagre voldsomme 1,6 petabits data.

Forskere ved University of Shanghai for Videnskab og Teknologi har udviklet en ny “3D nanoskala optisk disk”, der har samme størrelse og form som en DVD eller Blu-ray disk, men kan den indeholde forbløffende 1,6 petabits data. Det skriver IEEE Spectrum.

Hvor meget data er det i termer, som de fleste mennesker kan forstå? Det er omkring 200.000 gigabyte eller 200 terabyte. Eller det, der svarer til omkring 14.000 biograffilm i 4K-kvalitet.

Hemmeligheden bag den høje kapacitet på disken er dens 3D-lagringssystem. I stedet for at skrive data på et enkelt lag, bruger den 100 lag. De enkelte “pletter” af data er også langt mindre end på konventionelle Blu-rays eller DVD’er.

“Dataene er optaget ved hjælp af pletter så små som 54 nanometer brede, omtrent en tiendedel af størrelsen af bølgelængderne af synligt lys, der bruges til at læse og skrive dataene,” skriver IEEE Spectrum.

Hvad der næsten er mere bemærkelsesværdigt er, at forskerne siger, at en enkelt ny tom disk kan fremstilles ved hjælp af konventionelle DVD-masseproduktionsteknikker inden for seks minutter.

Den nye optiske disk vil dog næppe have hjemme i stuerne. I stedet forestiller de kinesiske forskere sig, at den kan bruges i datacentre.

Forskerne har delt detaljerede oplysninger om deres disk i tidsskriftet Nature.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.