×
TeknologiTophistorie

Rekordhøj produktion af grøn strøm i 2022

Vindmøller og solcelleanlæg har produceret rekordmeget grøn strøm i de første ni måneder af 2022.

Produktionen af grøn strøm fra vindmøller i Danmark var 22,4 procent højere i de første ni måneder af 2022, sammenlignet med året før. Årsagen er bedre vindforhold og større vindkraftkapacitet. Det betød, at vindkraften alene leverede 50 procent af Danmarks elforsyning. Sidste år var det 41 procent.

Samtidig leverede danske solcelleanlæg 68,4 procent mere strøm end i den tilsvarende periode i 2021. Det er et resultat af signifikant flere solskinstimer og idriftsættelse af nye solcelleanlæg. Det fremgår af Energistyrelsens kvartalsstatistik.

Stigningen i vind- og solkraftproduktionen bidrager til et fald i det samlede energiforbrug, da disse anlæg producerer strøm uden tab af brugbar energi. El produceret på termiske kraftværker (med biomasse, kul, gas og olie) afstedkommer derimod et konverteringstab.

Det faktiske energiforbrug faldt med 1,3 procent i de første tre kvartaler af 2022 i forhold til samme periode året før. Her faldt især forbruget af naturgas 28,3 procent, mens forbruget af kul var 5,9 procent mindre. Omvendt steg forbruget af olie og vedvarende energi med henholdsvis 7,1 og 4,4 procent.

grøn strøm
Udvikling i produktion af vind- og solkraft 2012-2022 (grafik: Energistyrelsen).

Danmarks nettoimport af el fra de omkringliggende lande var 5,2 PJ i de første ni måneder af 2022 svarende til ca. 5,5 procent af vores indenlandske elforsyning. Til sammenligning var nettoimport af el 16,1 PJ i samme periode sidste år. Når der korrigeres for brændselsforbrug ved udenrigshandel med elektricitet, var energiforbruget 3,7 procent lavere i de første ni måneder af 2022 i forhold til samme periode året før. 

Øvrige resultater:

  • Det totale kulforbrug faldt med 5,9 pct., mens kulforbruget i de i de centrale kraftvarmeværker faldt med 4,4 pct.
  • Forbruget af gas-dieselolie og benzin er steget med henholdsvis 1,8 pct. og 0,3 pct.
  • Forbruget af biomasse på de centrale kraftværker var 9,6 pct. lavere.
  • Den samlede produktion af primær energi steg med 3,6 pct. i forhold til samme periode sidste år. Produktionen af vedvarende energi steg med 8,9 pct. mens produktionen af naturgas og råolie faldt hhv. 4,3 pct. og 0,1 pct.

Læs yderligere i energistatistikken for de første ni måneder af 2022.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.