×
TeknologiTophistorie

Vind og sol dækkede 60 procent af elforsyningen i 2022

Vi bruger mindre energi og elforsyningen er grønnere end nogensinde. Det fortæller Energistyrelsen i en ny rapport om energistatistik.

Vi danskere bruger mindre energi – og den energi, vi bruger, er grønnere. Det samlede energiforbrug i Danmark faldt sidste år med halvanden procent. Samtidig dækkede sol- og vindkraft næsten 60 procent af elforsyningen i 2022 mod 47 procent i 2021. Det fremgår af den foreløbige energistatistik for 2022, som Energistyrelsen udgiver i dag.

At danskerne brugte mindre energi  betød, at der var et fald i forbruget af naturgas på 29 procent og et mindre forbrug af kul på 3,4 procent i forhold til 2021. Faldet i forbruget af naturgas kan bl.a. forklares ved, at prisen på ledningsgas steg i 2022 og dermed tilskyndede forbrugerne til at spare på gassen.

Samtidig steg produktionen af bionaturgas, der fortrænger naturgas, så andelen i 2022 udgjorde 33 procent af den samlede forsyning af ledningsgas. Biogas er vedvarende energi, der kan erstatte fossil naturgas. Biogas fremstilles ved at ”afgasse”, dvs. udrådne biomasse, fx organisk affald, under iltfrie forhold.

Luftfarten sviner

I modsat retning trækker forbruget af olieprodukter, der steg med 5,3 procent. Det er primært konsekvensen af et øget salg af brændstof til indenrigs- og udenrigsluftfart fra danske lufthavne.

Forbruget af vedvarende energi i 2022 steg ligeledes med 5,3 procent. Produktionen af elektricitet fra vindkraft og solcelleanlæg steg sidste år med 22 procent og dækkede næsten 60 procent af elforsyningen.

elforsyningen
Andelen af bionaturgas i ledningsgasnettet var 33 pct. i 2022. Det skal ses i lyset af et generelt stort fald i forbruget af ledningsgas.

Til sammenligning stod sol- og vindkraft i 2021 for 47 procent af elforsyningen. Ud over en øget produktion af elektricitet baseret på vindkraft og solceller, er forbruget af biogas og omgivelsesvarme fra varmepumper også steget.

Som konsekvens af det samlede lavere forbrug af fossile brændsler, der også inkluderer brændstof solgt til udenrigsluftfart fra dansk lufthavn, faldt de faktiske CO2-emissioner fra energiforbruget med 0,9 procent i 2022. Når emissionerne fra energiforbrug korrigeres for klimafluktuationer og brændselsforbrug knyttet til nettoelimport, ses et fald på 3,8 procent, oplyser Energistyrelsen.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.