TeknologiTophistorie

Sådan Googlede danskerne i 2022

Krig og energikrise har været de helt store temaer i 2022, og det kommer klart til udtryk i danskernes Google-søgninger.

Krig og energikrise – og deres meget direkte konsekvenser – er kommet helt ind på livet af danskerne i løbet af 2022. Det viser den årlige opgørelse over højdespringere i danskernes Google-søgninger.

VM og Tour de France (med start i København) topper ganske vist listen over de ord, som er steget mest. Men derudover er der netop i år en overvægt af ord, som relaterer sig til de mange store kriser, som dominerer samfundsdebatten.

På den generelle top-10 finder man således ord som ‘elpriser’, ‘Ukraine’, ‘klimaforandringer’ og ‘benzinpriser’, mens de mest stigende spørgsmål går på, hvorfor diesel er dyrere end benzin, hvornår strømmen er billigst, hvornår varmechecken kommer – og hvem der kan få den. Udenfor top 10 ses også store stigninger i ord som ‘kredit’ og ‘kviklån’. Det står i klar kontrast til de foregående år, hvor danskerne satte verdensrekord i søgninger på blandt andet vinkøleskabe og terrassevarmere. Den slags ord styrtdykker pt.

– Det er meget tydeligt, at de store verdenskriser og de økonomiske konsekvenser virkelig er kommet helt ind på livet af folk i år. Bekymringen – især for privatøkonomien – står meget klart at læse i danskernes søgninger. Der er simpelthen mere nervøsitet og mindre forbrugsfest over det end de foregående år, siger Jesper Vangkilde, der er kommunikationschef for Google i Danmark.

Dansk popkonge er den mest googlede person

De forskellige lister opgøres traditionelt ud fra de ord, der er steget mest, fordi det fortæller noget om året, der er gået. Men når det gælder personer, har Google i år lavet en ekstra liste over de personer med flest faktiske Google-søgninger i Danmark i 2022. 

Her går prisen som mest googlede person til Tobias Rahim, der må betegnes som Danmarks aktuelt største popkunstner. Foruden at være brandvarm i søgefeltet står han også bag tre af de 10 mest sete musikvideoer på YouTube i år, herunder nr. 1 på listen, ‘Mucki Bar’. 

Foruden Tobias Rahim rummer top 10-listen over mest googlede personer også bl.a. realitystjernen Sidney Lee, hvis død fik Ekstra-Bladets hjemmeside til at gå ned, Tour de France-vinderen Jonas Vingegaard, tenniskometen Holger Rune og valgkampsfænomenet Alex Vanopslagh.

– Ikoner fra populærkulturen scorer ofte højt på listerne, men Tobias Rahims popularitet er alligevel bemærkelsesværdig. Det siger ikke så lidt, at han har fået flere søgninger end både en Tour de France-helt, Putin og statsministeren. Rahim er på rekordtid blevet en enorm kulturpersonlighed, som både rammer plet med sin musik og kan sætte en dagsorden i debatten, siger Jesper Vangkilde.

Årets højdespringere – alle Google-søgninger: 

 1. VM
 2. Tour de France
 3. Elpriser
 4. Ukraine
 5. Sidney Lee
 6. Kandidattesten
 7. Klimaforandringer
 8. Meningsmåling
 9. Abekopper
 10. Benzinpriser

Årets højdespringere – spørgsmål

 1. Hvorfor er der krig i Ukraine?
 2. Hvorfor er diesel dyrere end benzin?
 3. Hvorfor angriber Rusland?
 4. Hvorfor virker MitId ikke?
 5. Hvorfor spiller Danmark med sørgebind?
 6. Varmecheck hvornår?
 7. Hvornår er strømmen billigst?
 8. Hvornår starede krigen i Ukraine?
 9. Hvem kan få varmecheck?
 10. Hvem vinder valget?

Årets højdespringere – tv og film

 1. Jeffrey Dahmer
 2. Herlufsholm
 3. Carmen Curlers
 4. Simon Spies
 5. Euphoria
 6. Stranger Things
 7. Speak No Evil
 8. Smile
 9. Uncharted
 10. Top Gun

Mest googlede personer i 2022*

 1. Tobias Rahim
 2. Vladimir Putin
 3. Sidney Lee
 4. Johnny Depp
 5. Jonas Vingegaard
 6. Amber Heard
 7. Holger Rune
 8. Hugo Helmig
 9. Alex Vanopslagh
 10. Mette Frederiksen

* Denne liste er målt på rå volumen og altså ikke – som ovenfor – de Google-søgninger, der er steget mest.

Fakta: Sådan laves listerne

 • Year in Search-listerne laves på baggrund af de søgeord, som har haft den største søgetilvækst i det forgangne år (dog med et vist minimum antal søgninger). 
 • Målt på ren volumen vil såkaldte navigationssøgninger som fx ‘Facebook’, ‘YouTube’, ‘BT’ og ‘EB’ osv. altid være de mest søgte, men de siger ikke noget om året, der er gået. Derfor laves Year in Search ud fra de søgeord, der er steget mest (trending).
 • Google har dog gjort en undtagelse i ovennævnte liste over de mest googlede personer målt på ren volumen.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.