fbpx

 

 

 

 

TeknologiTophistorie

Staten udskyder 5G-auktion til 2021

Vi må nøjes med '5G light' et stykke tid endnu. Energistyrelsen har valgt at udskyde efterårets planlagte 5G-auktion til næste år.

Der bliver ikke nogen 5G-auktion i efteråret. Energistyrelsen har nemlig valgt at skyde auktionen til marts 2021. Så sent som i august måned skrev Energistyrelsen ellers, at “den næste auktion skal holdes inden udgangen af 2020”.

Det er ikke nogen helt ligegyldig auktion, der nu er blevet udsat. Den er nemlig 1.500 MHz, 2.100 MHz, 2.300 MHz, 3.500 GHz og 26 GHz-frekvensbåndene, der sættes til salg. De er alle væsentlige for 5G, men især 3.500 GHz / 3,5 GHz er vigtig, da den kræves for at at få hastigheden på 5G-netværket op i et tempo, der for alvor kan mærkes.

Artiklen fortsætter efter annoncen

TDC Net lancerede sit 5G-netværk tidligere på måneden; den brede dækning sker via 700 MHz-frekvensbåndet, der kun kan give hastigheder på op til 300 Mbit/s afhængig af enhed og placering. Det såkaldte ‘5G Light’.

Skal brugerne opleve ’ægte’ 5G med hurtige gigabitforbindelser og korte svartider, kræver det, at 3,5 GHz-frekvensbåndet tages i brug. Og det er altså lige præcis en af de frekvenser, der endnu ikke er uddelt.

TDC har fået l tilladelse til at benytte deres testfrekvenser i 3,5 GHz-frekvensbåndet i storbyerne – hvorfor det kun er kunder i København, Aarhus, Odense eller Helsingør, der oplever de store hastigheder.

Det vides ikke hvad årsagen er til at Energistyrelsen har udsat deres 5G-auktion, men helt konkret kommer det til at betyde, at vi kommer til at leve med 5G Light i mindst seks-syv måneder endnu.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button