fbpx

 

 

 

 

TeknologiTophistorie

TDC leverer kun ægte 5G til ganske få

Det er kun ganske få af kunderne der kan opleve 'ægte' 5G, når TDC tænder for netværket om to uger. De fleste må nøjes med 5G-Light.

TDC overraskede mandag ved at meddele, at de tænder for 5G-netværket den 7. september – altså om mindre end to uger. Det er dog værd at bemærke, at det udelukkende er mobilbrugere der opholder sig i centrum af København, Aarhus, Odense eller Helsingør, der får ’ægte’ 5G-hastigheder. Resten må nøjes med ’5G-light’.

Den brede dækning sker nemlig via 700 MHz-frekvensbåndet, der kun kan give hastigheder på op til 300 Mbit/s afhængig af enhed og placering. Skal brugerne opleve ’ægte’ 5G med hurtige gigabitforbindelser og korte svartider kræver det at 3,5 GHz-frekvensbåndet bruges – og det sætter Energistyrelsen først på auktion i løbet af efteråret.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Når TDC alligevel kan love ’ægte’ 5G til beboerne i de nævnte byer skyldes det, at teleselskabet har fået tilladelse til at benytte deres testfrekvenser i 3,5 GHz-frekvensbåndet til kommercielle netværk. Det er muligt, da man ikke forventer voldsomt mange brugere i begyndelsen, skriver Ingeniøren.

– Vi benytter en midlertidig licens til 3,5 GHz spektrum fra starten som giver adgang til særlige hurtige hastigheder i centrum af udvalgte byer. Vi benytter 700 MHz spektrum i den øvrige del af landet hvor man vil kunne opleve 5G som en opgradering med blandt andet højere hastigheder og reduceret forsinkelse, forklarer Peter Glüsing, der er kommunikationschef i TDC NET til Ingeniøren.

Det er endnu ikke muligt at se præcis hvilke områder i de nævnte byer, der vil få ‘ægte’ 5G via 3,5 GHz-frekvensbåndet, når der tændes for netværket, men TDC lover til mediet, at der vil være et dækningskort inden 7. september.

Det er også uvist hvornår 3,5 GHz-frekvensbåndet vil kunne tages rigtigt i brug. Energistyrelsen forventer at auktionen over både 3,5 GHZ og 26 GHz-båndene løber af stablen inden årets udgang, men garanterer ikke, at de kan tages i brug med det samme.

Med andre ord: Selv om TDC tænder for 5G om knapt to uger, så går der altså rum tid inden TDC-kunderne og resten af danskerne kan få det optimale ud af netværket. I særdeleshed, hvis man ikke bor i centrum af København, Aarhus, Odense eller Helsingør.

Artiklen fortsætter efter annoncen
Back to top button