TeknologiTophistorie

TDC Net sætter dansk 5G-hastighedsrekord

Rekorden er opnået ved test af 5G-teknologien mmWave, der er spået til at kunne levere ultrahøje hastigheder.

For første gang er 5G-teknologien mmWave blevet testet på et offentligt mobilnet i Danmark – med et imponerende resultat. Hele 4 Gbit/s blev målt i forbindelse med testen, der er gennemført i samarbejde mellem TDC Net og netværksleverandøren Ericsson.

Det lynhurtige 5G mmWave er testet via 26 GHz-atenner. De er monteret på Hovedbanegården og på teleselskabets eget hovedkontor på Teglholmen. Testen er en del af TDC Net’s udvikling af selskabets digitale infrastruktur fortæller selskabet i en pressemeddelelse.

– Vi arbejder løbende på at teste og investere i nye teknologier, så vi hele tiden fremtidssikrer den digitale infrastruktur. Her kan mmWave-teknologien vise sig at være rigtig spændende i forhold til at øge mobilkapaciteten og performance. Specielt på steder, hvor mange mennesker er samlet. For eksempel på stationer, ved koncerter og i centre, siger Michael Fränkle, Executive Vice President og Head of Technology i TDC NET.

Han fortæller videre, at der stadig er en del udvikling forude, men at testen helt klart viser nogle af de muligheder, der på sigt vil kunne leveres med mmWave.

Europa halter bagefter

I USA er mmWave-teknologien allerede vidt udbredt, men i Europa spås det kommercielle gennembrud til at ligge lidt ude i fremtiden. Blandt andet da de nuværende mobiltelefoner, der er tilgængelige på det europæiske marked, ikke er kompatible med mmWave. Det kan dog allerede ændre sig i løbet af 2022, og TDC Net har derfor igangsat en grundig test af teknologien.

– I første del af testen har vi undersøgt teknologiens hastighed. Nu går vi ind i testens anden del, hvor vi undersøger, hvad vi kan forvente af 26 GHz-antennerne. Hvordan påvirkes dækningen eksempelvis af regn eller sne, og hvilken dækning kan vi opnå inde i bygningen, når antennerne er placeret udenfor. Så der ligger et spændende og grundigt testarbejde forude, fortæller Michael Fränkle.

TDC Net har planer om at etablere minimum 100 sites med 5G mmWave inden foråret 2025. De nærmere planer for udrulningen ligger endnu ikke fast, da de tilpasses “på baggrund af viden fra den igangværende test og udviklingen i markedet”.

Fakta om mmWave

  • mmWave er kendetegnet ved at have en langt større kapacitet end øvrige 5G-teknologier. Det betyder eksempelvis, at flere brugere med højt dataforbrug kan kobles på samme mast.
  • Den store kapacitet kommer dog med begrænset rækkevidde. Få hundrede meter vil påvirke forbindelsen mærkbart. Samtidig er mmWave ikke velegnet til at trænge effektivt igennem bygninger, bevoksning mm.
  • Kombinationen af stor kapacitet og kort rækkevidde gør mmWave god til indendørs brug eller på afgrænsede områder med mange mennesker for eksempel på et stadion, hvor signalet også kan reflekteres på væggene.
  • mmWave er et eksempel på, hvordan man med teknologi kan flytte grænserne på 5G netværket, der ikke var tænkeligt på 4G netværket.
  • mmWave er ikke tilgængeligt for forbrugere i Europa endnu, men har været udbredt i USA i en årrække.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.