FeaturesSponseret indholdTophistorie

Thunderbolt 4 – alt du behøver at vide om brugerfladens Autobahn

Et enkelt kabel er nok til at forsyne og drive et par dobbelte 4K-skærme og forvandle en bærbar PC til en stationær spillecomputer.

Sponseret indhold – denne artikel præsenteres af Intel

Et enkelt kabel er nok til at forsyne og drive et par dobbelte 4K-skærme og forvandle en bærbar computer til en stationær spillecomputer. Vi fortæller her, hvad der faktisk er fordelen ved PC-brugerfladens Autobahn.

Hvad er Thunderbolt 4?

Thunderbolt er navnet på en familie af brugerflader til højhastighed, som er blevet udviklet af Intel, hvoraf Thunderbolt 4 er fjerde udgave. Ligesom USB er Thunderbolt en måde at tilslutte forskelligt tilbehør til en computer, specielt tilbehør der skal bruge ekstra stor båndbredde, som for eksempel skærme, lagringsenheder eller eksterne grafikkort.

Dette skyldes, at Thunderbolt indeni bruger en PCI Express-bus, den samme brugerflade som anvendes i næsten alle moderne PC’ere for at tilslutte for eksempel grafikkort og SSD-enheder til processorer og hokummelsesenheder med høj hagtighed og kort responstid. Der er også indlagt et Displayport-signal til at drive billedskærme med høj opløsning plus strømforsyningen til din PC.

Intel EVo-PC’er garanterer, at du får Thunderbolt 4 og meget, meget mere!

  • De seneste 11th Gen Intel Core processorer med Intel Iris Xe Grafik
  • Hurtig respons, både med batteri og ledning
  • Vågner fra hviletilstand på mindre end et sekund
  • Mindst 9 timers batterilevetid (ved 1080p)
  • 30 minutters opladning giver dig mindst 4 timers batterilevetid
  • Wi-Fi og Thunderbolt 4

Det kan være forvirrende for nye brugere, at Thunderbolt 4 bruger samme USB-C stik som andre populære brugerflader: USB 3 og USB 4. Forskellen ligger i, hvordan de elektriske signaler er udformet, og hvilke kredsløb der behøves for at tolke disse signaler.

Her finder du et udvalg af bærbare computere med Thunderbolt 4!

Hvis du ser dette klistermærke på en PC, ved du, at den er Evo-certificeret

Hvad er nyt?

Thunderbolt 4 er bagudkompatibelt med Thunderbolt 3. Et stik eller et kabel, der er udstyret med Thunderbolt, prydes af det samme logo med et lyn på, som et med Thunderbolt 3. Den nyeste version kommer med to vigtige opdateringer, som påvirker din brugeroplevelse og det økosystem af tilbehør, du får adgang til.

Thunderbolt 4 har samme båndbreddekapacitet (40 Gbps) som Thunderbolt 3. En vigtig forskel er dog, at Thunderbolt 4 garanterer en højere minimumshastighed end forgængeren. Hvor Thunderbolt 3 specificerede en minimumshastighed på 16 Gpbs, så hæver Thunderbolt 4 overliggeren til 32 Gpbs.

I praktiske termer betyder dette, at det ofte er muligt at drive to 4K-skærme samtidig via en Thunderbolt 3-port. Men ikke altid. Udfaldet beror nemlig på, hvordan netop din PC har implementeret standarden. Det garanterede minimumsniveau for Thunderbolt 4 er derimod, at den kan drive præcis to 4K-skærme på 60 Hz. Eller en 8K-skærm på 30 Hz.

Thunderbolt 4
Alle Intel Evo-certificerede PC’er understøtter Thunderbolt 4, hvilket giver dig maksimal båndbredde via et enkelt kabel. Her ser vi en Lenovo Yoga 9 med et tilsluttet Thunderboltkabel.

Og hvordan passer USB4 så ind i billedet? De første generationer af Thunderbolt var licensbeskyttede af Intel, men nu er brugerfalden en åben standard. Da næste generations USB skulle udvikles, valgte man derfor at anvende den forrige generation af Thunderbolt som basis. Altså Thunderbolt 3. Forskellen mellem USB4 og Thunderbolt 4 er derfor først og fremmest minimumshastigheden. Alle Thunderbolt 4-stik understøtter USB4, men ikke alle USB4-porte understøtter Thunderbolt 4.

Hvad kan du bruge det til?

Hvordan kan det gøre dit digitale liv lettere, hvis du har en PC, som er udrustet med Thunderbolt 4? Et anvendelsesområde, som også har været populært ved tidligere Thunderbolt-generationer, er at bruge en dockingstation til at forvandle din bærbare PC til en stationær arbejdsstation med dobbelte skærme, mus, keyboard, højtalere og lagring med et enkelt kabel.

Takket være understøttelsen af Thunderbolt kan du nemt tilslutte flere skærme, keyboards, mus og højtalere til en Intel Evo-PC via en stationær dockingstation.

Et andet alternativ er at anvende Thunderbolt tilat udvide din bærbare computers spillekapacitet med et eksternt grafikkort. På den måde kan du fortsætte med at have en kompakt computer, som er nem at tage med på arbejde eller i skolen, men som kan blive til en rigtig gamer-computer, når du kommer hjem.

Med Thunderbolt kan du tilslutte ekstra grafikkort til din PC og få rigtig meget grafikkapacitet, selv på en tynd laptop. Her er en Evo-certificeret Razer Book 13, som er tilsluttet til et eksternt grafikkort, som giver flere FPS i CS:GO.

Dig, der bruger din computer som et kreativt værktøj, kan gøre alt det, der står ovenfor. Desuden kan du også tilslutte en hurtig ekstern SSD-enhed for at gemme dine frembringelser. På den måde kan du supplere den indbyggede hukommelse med mere lagerplads uden at ofre kapacitet. Thunderbolt 4 kan levere læse- og skrivehastigheder, der er sammenlignelig med en intern PCIe-SSD. Men i et format, som du nemt kan tage med i tasken og bruge til flere PC’er på en gang. 

Sådan kommer du videre

Tak for, at du læste vores artikel om Thunderbolt 4! Det er ikke helt let at skelne mellem alle de stik, brugerflader og tekniske termer, men vi håber, at denne artikel har hjulpet dig med at få styr på de mest almindelige egenskaber hos Thunderbolt, og hvordan de fungerer. 🙂

I artiklen har vi anvendt computere fra forskellige Intel Evo-certificerede PC’er som eksempler. Du kan finde et stort udbud af Evo-certificerede PC’er her.

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.