TeknologiTophistorie

USA forlænger ikke licensaftale med Huawei

Løkken strammes om Huawei. USA afviser at forlænge udløben licens og indfører samtidig nye stramninger mod den kinesiske gigant.

Det ser ikke godt ud for Huawei. Mandag slog udenrigsminister Pompeo fast, at den licens, der har gjort det muligt at sikkerhedsopdatere Huawei-telefoner, ikke bliver opdateret.

“USA har givet rigelig tid til berørte virksomheder og personer – primært Huawei-kunder – til at identificere og skifte til andet udstyr, software og teknologi og afvikle deres aktiviteter. Nu er tiden inde,” siger udenrigsminister Pompeo.

Artiklen fortsætter efter annoncen

Samtidig har USA indført nye regler, der strammer den embargo der har plaget kineserne siden maj sidste år. Formålet er helt at forhindre Huawei i at få fat i komponenter til sine produkter. 

Allerede i maj måned indførte amerikanerne et forbud mod at der kunne bruges amerikansk teknologi til at fremstille chips for Huawei. Men et hul i det forbud betød, at Huawei fortsat kunne købe chips, der ikke var designet af dem selv – de kunne altså stadig købe chips, som var designet til andre formål og bruge dem i egne produkter. Det hul lukkes nu.

Mandag udvidede det amerikanske handelsministerium forbuddet til at omfatte situationer, “hvor amerikansk software eller teknologi er grundlaget for en udenlandsk produceret vare”, der vil blive brugt af Huawei, eller hvor virksomheden er part i en sådan transaktion, såsom at være en formidlerleverandør.

Tolkes reglen strengt, kan det betyde, at brugen af helt generelle teknologier som computere, der kører på enten Intel-processorer og/eller Microsoft Windows-styresystemet, vil være forbudt hos virksomheder, der leverer komponenter til Huawei.

Hård tone fra udenrigsminister Pompeo

Tonen er også blevet markant hårdere. I en pressemeddelelse fra udenrigsminister Michael R. Pompeo hedder det, at:

Artiklen fortsætter efter annoncen

”Trump-administrationen ser Huawei for det, virksomheden er – en arm på det kinesiske kommunistpartis overvågningsstat – og vi har handlet i overensstemmelse dermed. I dag vedtog vores regering adskillige foranstaltninger til at beskytte den amerikanske nationale sikkerhed, borgernes privatliv og integriteten af vores 5G-infrasdtruktur mod Pekings ondartede indflydelse.”

Sagen kort …

Torsdag i sidste uge udløb en midlertidig licens, hvilket kan betyder, at Google ikke vil kunne sikkerhedsopdatere hverken nyere eller ældre Huawei-telefoner. Der er to muligheder: Enten forlænges licensen, så ældre telefoner stadig kan opdateres. Alternativt må Huawei selv sørge for opdateringer fremover.

En af tjenester som forventes at bliver berørt, er den såkaldte SafetyNet, der bruges som sikkerhed af en række væsentlige finansielle apps, eksempelvis banker og NemID. Huawei har siden garanteret, at de selv vil sørge for opdateringer.

Læs også:

Artiklen fortsætter efter annoncen

Back to top button

Vi lever af annoncer

Hejsa kære læser. Vi kan se, at du bruger en Adblocker. Det er vi superkede af. Som et lille medie er vi afhængige af annoncekroner for at kunne levere gratis indhold til dig. Vi vil derfor bede dig om at lukke for din AdBlocker eller i det mindste give vores site lov til at vise bannere, hvis du gerne vil læse vores indhold. Med venlig hilsen iNPUT.